Купить красные и пантерные мухоморы купить пантерный мухомор оптом. Источник http://otchegosha.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİYODİZEL YAPIMI

Biyodizel bitkisel yağlardan üretilen dizel yakıttır. Her tür bitkisel yağdan biyodizel üretmek mümkündür, buna yemeklik atık yağlarda dahildir.

Biyodizel Yakıtın Avantajları :

Biyodizel yakıt kükürt içermez.

Yağlayıcılık özellikleri normal dizelden daha yüksektir.

Biyodizel çevreci bir yakıttır.

Ekonomiktir.

Biyodizel Yakıtın Dezavantajları :

Biyodizelde bulunan yağ asitleri daha çok eski dizel motorlarda kullanılan kauçuk ve plastik yakıt borularına ve contalarına zarar verir. Aracınızın kauçuk yakıt tertibatı var ise biyodizeli en fazla %20 kullanabilirsiniz. Kalan %80 i eurodizel kullanmanız gerekir.

Biyodizel kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta yakıt filtresidir. Biyodizelin çözücülük gücü eurodizelden daha yüksektir. Bunun için ya biyodizelin pH ı ayarlanmalı yada başlangıçta yakıt tertibatı (depo ve borular-hortumlar) içindeki tortuları çözeceği için yakıt filtresi sık sık kontrol edilmelidir. Düzenli biyodizel kullanımınında bu sorunlar oluşmaz.

Biyodizel kalın bir yakıttır. Bu nedenle yeni nesil common rail dizel motorlar için fabrikalar /motor üreticileri %5 biyodizel üzeri karışımları zararlı görmektedirler. Kalın yakıt yakıt pompasına ve enjektörlere zarar verebilir.

Biyodizel üretiminde hassas davranılmaz ve yakıtın içerisinde gliserin kalırsa enjektörlerin tıkanmasına ve turbunun kurum bağlamasına neden olabilir.

Biyodizel daha kolay donar. Soğuk iklimlere pek uygun değildir. Soğuk havalarda eurodizel ile karıştırılarak kullanmak zarururidir.

Biyodizel turbosu olmayan ,commonrail(TCDI,HDI,DCI..vs) dizel motorlar dışında kalan dizel motorlara daha uygundur. Biyodizel yakıtı eurodizel ile yarı yarıya yada daha yüksek oranlarda karıştırmanız önerilir.

Biyodizel Üretimi :

Piyasada 2.500TL den başlayan fiyatlara satılan otomatik biyodizel üretim makinaları mevcuttur. Anlatımımız evde yada garajda kendisi üretim yapmak isteyen kullanıcılar içindir.

1. Atık bitkisel yağ bulun. Yağı önce süzme yoğurt çuvalları ile sonra bir hava filtresi ile süzün. Yağdaki suyun buharlaşması için bir müddet kaynatmayı deneyebilirsiniz.

2. Süzülmüş yağ hacminin %20 si hacimde %99,5 saflıkta metanol ile 1 lt yağ için 4 gr NaOH (kostiksoda — sodyumhidroksit) ı karıştırın. NaOH ın iyice erimesini sağlayın. NaOH yerine POH yada KOH ta kullanabilirsiniz ancak deneyler NaOH ın daha başarılı olduğunu göstermektedir.

3. Süzülmüş yağı 55-60 dereceye kadar ısıtın. Isınmış yağa NaOH+Metanol çözeltisini ilave edin. 55-60 Derecede en az bir saat karıştırın. Metanol suyu absorbe ettiği için yağda su kalmaması önemlidir. Karıştırmada metal kullanmamaya özen gösterin.

4. Karışımı 1 saat karıştırdıktan sonra en az 12 saat dinlenmeye bırakın. 12 saat sonunda altta gliserin ve üstte biyodizel birikecektir. Gliserini almadan mümkünse vakumlayarak biyodizeli çekin.

5. Biyodizeli en az kendi hacmi kadar 50-60 derece sıcaklıkta su ile yıkayın. Yıkarken suyu yağmurlama usulüyle vermelisiniz. Karışımı karıştırabilirsiniz. Su- Yakıt karışımını en az 2 saat, mümkünse 6 saat dinlendirin. Yakıt üste çıkacaktır. Yıkanmış Biyodizeli süzün.

6. Süzdüğünüz dizel yakıtı bir pH metre yada pH kağıdı ile pH ını ölçün. Bir miktar asetik asit ilavesi ile pHı nötr hale getirin. Asetik asit ilavesinde çok hassas davranın. Damla damla ilave edin ,pH ı ciddi etkileyecektir.

Biyodizeliniz hayırlı olsun.

Kolay gelsin.