Вся изоляция. Магазин оптики оквижн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AÇILIŞTA HARDDİSKİ GÖREMEME , DİSK OKUMA HATASI ile KİLİTLENME SORUNU

Başlığımıza kilitlenme sorunu yazsakta bahsettiğimiz kilitlenme harddisk yada ram bellek — geçici bellek okuma hatasından kaynaklanan bir kilitlenmedir. Aksi halde bilgisayarın kilitlenmesinde çok fazla neden vardır. Çeşitli virüsler ve istenmeyen yazılımlar bilgisayarınızın kilitlenmesine ,disk okuma hataları almanıza neden olabilir. Biz bilgisayarınızı kaliteli bir antivirüs ve spyware yazılımı ile tarattığınızı varsayıyoruz. Bir diğer disk okuma hatası almanıza neden olan olayda harddiskinizde zamanla oluşabilen bad sektörlerdir (harddisk üzerindeki kalıcı bozulmaları -kullanılamayan bölgeleri ifade eder). Böyle bir sorununuz olup olmadığını anlamak için harddisk bölümlerine defrag (sürücüye sağ tık-özellikler-araçlar-disk birleştiricisi) atabilirsiniz ,yada hdd bölümlerine sağ tıklayıp özellikler -araçlar yönergesi ile hata denetimini etkinleştirebilir ,açılışta hata denetimi yapmaya ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde harddiskte bir hata varmı yokmu öğrenmiş olusunuz. Hata varsa denetim bunu düzeltme yoluna gidecektir.

Konunun biraz dışında olacak ama hazır kasayı açmışken değinelim. Soldaki resimde işlemci fanı görülmekte. Fanının arkasında ızgaralı işlemci soğutucusu görülmekte. Bu ızgaralar zamanla tozu kiri tutarak ızgara aralarını doldurmakta ve fanın üflediği havayı kesmektedir. Bu nedenle işlemci aşırı ısınmakta ve bilgisayarı kilitleyebilmektedir. Bu şekilde oluşan kilitlenmelerde genelde hata mesajı alınmamakta, bilgisayar yavaş yavaş ağırlaşmakta ve biosta ısı koruması varsaki çoğunda vardır bilgisayar restart yapmaktadır. Bu nedenle zaman zaman düzenli olarak işlemci ızgarasını söküp temizlemenizi öneririz.

Gelelim asıl konumuza.

Disk okuma hatasının yazılımdan kaynaklanmadığından emin olduysak (virüs taraması ,hdd hata ayıklama vs. ile) ,bilgisayar durduk yere kilitleniyor ve hiçbir tepki vermiyorsa, açılışta harddiski bazen görmüyorsa sorun çok büyük ihtimalle Harddisk SATA kablosunda yada RAM belleklerde oluşan bir temessızlıktan kaynaklanıyordur.

Bilgisayarcılar bu gibi durumlarda genelde temassızlığı gidermek için Ram yada Sata kablosunu söküp tekrar takar. Biz biraz daha işi garantiye alalım.

Yapacağımız ilk iş haliyle kasayı açmak ve tüm ram bellekleri ve harddiskinize bağlı SATA kablolarını sökmek. Ram bellekleri sökmek için kenarlarındaki tırnaklarına bastırmanız yeterlidir. Ram size doğru hareket ederek çıkacaktır.

Ramlar ve SATA kabloları söküldükten sonra eğer elimizde varsa "kontak cleaner" sprey ile ,sprey yoksa bir fırça ve aseton ile

RAM lerin takıldığı Ram slotlarının içindeki iletkenleri

Ram üzerindeki iletkenleri

Harddiskin SATA kablosunun içindeki temas yüzeylerini

Sata kablosunun ana kartta takıldıkları soketlerin iletken yüzeylerini ve harddisk üzerindeki sata kablosunun takıldığı slotları iyice fırça ve asetonla temizleyiniz.

Temizliğin üzerine tekrar montajı yapınız. İlk çalıştırmada biostan Harddiski bir defaya mahsus göstermeniz gerekebilir. Bunun dışında yerli yersiz kilitlenme ,disk okuma hatası alma ve hdd görememe sorunlarınız çözülmüş olacaktır.

Esasen bu bakım işlemizi zaman zaman yapmakta fayda vardır.

Kolay Gelsin.