Смотрите подробности ищу работу на сландо на сайте. Подробная информация техносепт цена на сайте. casino Pın Up giriş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAHA ANLAMLI FOTOĞRAFLAR İÇİN

Fotoğraf çekmek günümüzde çok kolay.. Herhangi bir dijital fotoğraf makinesi alıp, deklanşörüne basarak anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz. Üstelik eskiden olduğu gibi, banyo masrafı da yok. Çektiğiniz fotoğrafları bilgisayara aktarıp saklayabilir, istediklerinizi de kartlara bastırabilirsiniz..

Profesyonel bir fotoğrafçı olmak isterseniz, bu konuda eğitim almak, zaman ayırıp bol bol okumak ve fotoğraf çekmek gerekir. Bunun için zamanınız ve paranız olmayabilir ya da fotoğrafa o kadar da meraklı olmayabilirisiniz.

Öyleyse yapmanız gereken fotoğraf çekmenin bazı püf noktalarını öğrenmek. Deklanşöre basmadan önce dikkat edeceğiniz kurallarla çekeceğiniz fotoğraflar daha güzel ve daha anlamlı olacaktır.

Deklanşöre basmadan önce çekeceğiniz fotoğrafın içinde nelerin yer alacağına karar vermeniz gerekir. Çerçeveleyeceğiniz manzaraya ve manzaranın içinde yer alacak kişi ya da nesnelere dikkat etmeniz gerekir.

Fotoğrafını çekmek istediğiniz konuyu vurgulamak için çerçevenin içinde, konuyla ilgisi olmayan ayrıntıları çıkarmanız gerekir. Örnek; küçük bir çocuğu yeşil bir parkta gülümserken çekmek üzeresiniz. Arka planda caddeden geçen bir kamyonun görünmesini ister misiniz?

Çektiğiniz fotoğrafı birilerine gösterirken neyin ilgi görmesini istediğinize karar verin. Örnek; güzel bir çiçek gördünüz. Hemen makinenizi çıkardınız ve çiçeği çektiniz. Sonuçtan memnun musunuz?.. Öneri; çiçeğe olabildiğince yaklaşın ve çerçeveyi çiçekle doldurun. Böylece gereksiz ayrıntılardan kurtulmuş ve ilgiyi çiçeğe toplamış olursunuz. Çiçeğin yaprakları görünmeli mi, görünmemeli mi?.. Çiçek eğer bir saksı içindeyse saksının görünmesini istiyor musunuz?.. Bu soruların cevaplarından emin olmak için bol bol fotoğraf çekin ve sonuçları inceleyin. Hangisi daha güzel ve etkileyici görünüyor, kendiniz karar verin.

Çoğu zaman fotoğraf çekmek için özenilmez, makine fotoğraf çekilmek istenen yöne doğrultulur ve fotoğraf çekilir. Aslında bunu yapmak, amaca ulaşmayı sağlar. O anı ölümsüzleştirmişsinizdir. Zaman sonra baktığınızda o fotoğraf işlevini yerine getirecektir. Fakat fotoğrafını çektiğiniz manzarayı veya kişi ya da nesneleri çerçevenin içine yerleştirirken biraz daha özenli davranırsanız, fotoğrafınız daha anlamlı olacak, daha çok ilgi çekecektir.

Örnek; bir camiyi veya bir arkadaşınızı ya da bir manzarayı çekmek istiyorsunuz. Nasıl bir yerleştirme yapmalısınız?.. Arkadaşınız fotoğrafın ortasında mı olmalı, yoksa kenarda mı?.. Caminin tamamını mı çekmek istiyorsunuz, yoksa sadece gözünüze hoş görünen kapısını mı?.. Hayran kaldığınız günbatımı manzarası içinde yer alan tek bir ağacı nereye yerleştireceksiniz?.. Ufuk çizgisi ortada mı olmalı, yoksa biraz aşağıda veya yukarıda mı?..

Arkadaşınızı tam ortaya yerleştirmişseniz durağan bir fotoğraf çekmiş olabilirsiniz. Ya da arkadaşınız sola bakarken onu çerçevenin soluna yerleştirmişseniz, çoğu boş olan anlamsız bir fotoğraf çekmişsinizdir. Sola bakan arkadaşınızı çerçevenin sağına yerleştirirseniz, baktığı yönde bir merak uyandırırsınız.

Bir manzarada ufuk çizgisini nereye yerleştireceğiniz tamamen vurgulamak istediğiniz konuyla ilgilidir. Örnek; bir kumsaldasınız ve kumsalda unutulmuş bir deniz gözlüğünü günbatımıyla çekmek istiyorsunuz. Ufuk çizgisi tam ortada olursa, gökyüzünde gereksiz bir alan kalmış olur. Bu durumda belki de deniz gözlüğüne yeterince yaklaşamayacaksınız. Ufuk çizgisini biraz yukarı kaydırın; ortanın biraz üzerinde olsun. Şimdi deniz gözlüğüne daha çok yer kaldı. İstediğiniz gibi gözlüğe yaklaşın. Başrolü deniz gözlüğüne verdikten sonra, denizi ve gökyüzünü de yerleştirin.

Fotoğrafınızda yerleştirme yaparken çerçevenizi aşağıda gördüğünüz gibi çizgilerle yatayda ve dikeyde üçe bölün.

Bu çizgilerin kesiştiği noktalar, yukarıda daire içine alınan noktalara yapacağınız yerleştirmeler, fotoğrafınızın daha güzel görünmesine yardımcı olacaktır.

Size poz veren bir arkadaşınızı tam ortada çekmek yerine, dikey çizgilerden birinin yerinde çekin. Aradaki farkı göreceksiniz.

Fotoğrafını çekmek istediğiniz konuyu iyice irdelemeniz, en iyi açıyı aramanız önemlidir. Fotoğraf çekmeden önce konunuzun çevresinde dönün, tabi eğer dönebiliyorsanız. Farklı açılardan nasıl göründüğünü görün. Portre çekimlerinde arka planda bir şey görünmesini isteyip istemediğinize ya da neyin nasıl görünmesini istediğinize karar verin. Portre çekimleri için bir öneri de, modeliniz sakın eklem yerlerinden keserek çerçevenize yerleştirmeyin. Yani omuz, göğüs ya da bel hizasından kesip çerçeveye yerleştirebilirsiniz; ama eklem yerlerinden kesmeyin, güzel görünmeyecektir.

Son olarak fotoğraf çekmeden önce bulunduğunuz ortamda ışığa da dikkat etmelisiniz. Açık havada fotoğraf çekiyorsanız, güneşi arkanıza almanızda yarar var. Özellikle portre çekimlerinde yüzde oluşacak gölgeler fotoğrafın kötü görünmesine neden olabilir. Aslında güneşi karşınıza alarak da fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak ters ışıkta çekeceğiniz fotoğraflarda kişiler veya nesneler silüet halinde görünecektir.

Bu ve bunlara benzer basit kurallarla, çekeceğiniz fotoğrafları daha anlamlı bir hale getirebilirsiniz. Kolay gelsin!..