Debriyaj baskı ve balatasındaki yanmalar yoğun şehir trafiğinin ,aşırı yükle araç kullanmanın ,ayak debriyaj üzerinde sürüşün ve yarım debriyajı fazla kullanmanın sonucunda oluşur.
Yandaki resimde yanmış bir baskı görülmektedir. Dikkatle bakılırsa metalin üzerindeki alacalanmalar ve lekeler görülecektir.
Yanmış bir balata tıpkı bitmiş bir balata gibi tepki verir. Balatanızın bitip bitmediğini anlamak için çeşitli yöntemleri anlattığımız sayfamızı okumanızı öneririz.
Yanmış balatanın bir farkı vardır. Bitmiş balatada debriyaj üstten kavramaya başlamıştır. Ancak yanık balatada debriyajın üstten kavrama gibi bir durumu yoktur.
Aracınız debriyajı üstten kavramadığı halde kalkışlarda titreme ,kaçırma gibi "debriyaj balatası" sayfamızda açıkladığımız belirtileri veriyorsa baskı balatanız yanmış olabilir.
Yanmış balata ve baskı yanma sonucu sürtünme özelliğini büyük oranda yitirdiği için işlevini yitirecektir. Aracınız balata bitmiş gibi tepki verecektir.
Bir kaç kez balatanızdan yanık kokusu geldi diye balatanız kullanılamaz hale gelmez. Ancak bu kokular yani yanmalar 4-5 defa tekrar ettiğinde parça değişimi zaruri olabilmektedir.
Balatalar bir müddet kullanım ile üzerindeki yanık tabakayı atabilirken baskıların bunu yapması çok zor ve uzun sürmektedir ve değişimi gerekebilmektedir. Bildiğiniz gibi baskı balata değişimi hiçte ucuz sayılmaz.
Yanmayı önlemek için ;
1. Mümkün mertebe yarım debriyaj kullanmayın.
2. Ayağınız debriyaj üzerinde araç kullanmayın.
3. Aracınızı aşırı yüklemeyin.
4. Geri vitesi mümkün mertebe az kullanın. Uzun mesafeleri kat etmek için aracınızı çevirip ileri gidin. Gari vites en güçlü vites olduğu için balata akmaya ve sıyırmaya en elverişli vitestir.
Resimdeki baskı balata Reno Megane 2 DCI marka bir araca aittir. |