Смотрите информацию листы AF здесь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir? Tutulur?

Avlanma yasağı, beslenme, yumurtlama, denizdeki su sıcaklığı ve tuz oranı dikkate alınarak, uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre, palamut, torik, hamsi ve karagöz bu ay yenebilecek en iyi ve lezzetli türleri oluşturuyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, A ve D vitamini bakımından önemli bir protein kaynağı olan balık tüketiminin Türkiye’de istenilen noktaya ulaşmadığını söyledi.
Sindirimi kolay olduğu için özellikle yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketilmesi gereken balığın, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından önerildiğini belirten Cengizler, ayrıca tüketim alışkanlığının çocuklarda zeka açısından da son derece yararlı olduğunun kanıtlandığını ifade etti.
Cengizler, Türkiye’de enerji ve protein ihtiyacının daha çok tahıl ve kırmızı etle giderildiğini belirterek, bunun aksine sağlıklı beslenme için haftada en az 3 öğün balık tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton balık üretimi yapıldığını belirten Cengizler, tüketimde avlanma yasağı, beslenme, yumurtlama, denizdeki su sıcaklığı ve tuz oranı dikkate alınarak uzmanlar tarafından hazırlanan balık takvimine uyulmasını önerdi.
Cengizler, yılın 12 ayında hangi balığın en iyi ve lezzetli, hangisinin yenilebileceği ve hangisinin tercih edilmediğinin takvimlendirildiğini ifade ederek, "Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı oluyor. Yağlı balığın ızgarası tercih ediliyor. Az yağlı olanlar fırında, yağsız olan balık türleri de genellikle yağda kızartılarak tüketiliyor. Tüketiciler, balığın yağlı olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değilse, mutlaka satıcıdan bunları sormalıdır" dedi.


 

OCAK: Uskumru Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır.

ŞUBAT: Kalkan, lüfer Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.

MART: Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.

NİSAN: Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur.

MAYIS: Barbunya, tekir Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar.

HAZİRAN: Verimsiz dönem Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren Prof. Dr. Alparslan, şöyle devam etti: Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.

TEMMUZ: Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar.

AĞUSTOS: Palamut Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

EYLÜL: Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM: Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.

KASIM: Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır.

ARALIK: Hamsi, tekir Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.

Kaynak : Milliyet Gazetesi