Воскопран и аналоги мазевые повязки воскопран. статьи о строительстве https://prison-fakes.ru/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BASINÇ DÜŞÜRÜCÜLER

Bilindiği gibi şehir şebekesindeki suyun basıncı 10 Bar civarıdır. 10 Bar oldukça yüksek bir basınçtır. Bu basıncı kafamızda canlandıra bilmek için şu şekilde anlatalım ,10 Bar basınç suyu yaklaşık 100 metreye yakın yüksekliklere çıkarabilir. Bu yüksek basınç evlerimizdeki su tesisatını kolaylıkla patlatabilecek ,tesisatımızdaki contaları attırabilecek yada sızdırtabilecek bir basınçtır. Bu basıncı evimizde kullanabilmemiz için düşürmemiz gereklidir. Basınç düşürücüler tamda bu işi yaparlar. Tabi bu bina yüksekliği ilede alakalı bir durumdur.

Evimiz tesisatında 4,5-5 Bar arası basınç isteriz. Klasik tesisat hesapları 5 Bar şebeke basıncına göre yapılır. Basınç düştükçe birden fazla musluk vs. açıldığında basınç düşüşleri hissedilmekte ve musluklardan akan suyun debisi düşebilmektedir. Yüksek basınçlar ise tesisatımız için zararlıdır.

Basınç düşürücüler aynı zamanda su tasarrufuda sağlar ,zira yüksek basınçlı tesisatlarda su sarfiyatı aynı iş için oldukça artmaktadır. Basıncın dengeli olmasıda basınç düşürücülerin görevlerindendir. Basınç düşürücü olmayan bir tesisatta şehir şebekesindeki basınç dalgalanmaları doğrudan evin tesisatına yansır ve kısa sürede tesisatı özellikle birleşme yerlerinden zedeleyerek kaçaklara neden olur.

Aşağıda klasik bir basınç düşürücü görülmektedir. Basınç düşürücülerin üzerinde bir adet barometre vardır ve basınç ölçer. 3 Numaralı dairede barometre görülmektedir.

Barometre 1 numaralı vana kapalı olduğu takdirde binanız tesisatındaki suyun basıncını ölçer.

Barometre 2 numaralı vana kapandığı takdirde şehir şebekesindeki basıncı ölçer.

İki vanada (1 ve 2) açık iken barometre kullanım anında basıncı ölçer.

Basınç düşürücünün ayarı modelden modele değişmekle birlikte barometrenin ardında bir vidadan yapılır. Bu vidayı açarak yada kısarak şebekenizin basıncını ayarlayabilirsiniz. Barometreyi kullanarak tesisatınızdaki kaçaklarıda tespit etmenizde mümkündür. Şöyleki ; tüm musluk ve su sarfeden tüketicileri kapatırız. Basınç düşürücünün önündeki (şehir şebekesi tarafında) vanayı kapatarak suyu keseriz. 1 Numaralı vanayı kapatır ve barometreyi takip ederiz. Basınç zamanla düşüyorsa bilinki tesisatınızda kaçak vardır. Basınç sabit kalıyorsa tesisatımızda su kaçağı yoktur.

Basınç düşürücülerin içerisinde iki adet ,bazen bir adet kauçuk diyafram bulunur. Bu diyafram basınç ayar vidası ile oynayarak hareket alır ve açılarak yada kapanarak tesisata gelen suyun basıncını ayarlar. Basınç düşürücülerin en büyük baş belası şehir şebekesinde bulunan kireç yada taş parçacıklarıdır. Bu parçacıklar basın düşürücünün diyaframları arasına sıkışarak basınç düşürücünün basıncı doğru ayarlamasını önleyebilirler. Bazen diyaframı yırtarak basınç düşürücüyü bozabilmektedirler.

İşte bu sorunu önlemenin yolu basınç düşürücünün önüne bir pislik tutucu yerleştirmektedir. Pislik tutucular şehir şebekesindeki taş parçacıklarını ,kumsuları ve kireç parçalarını tutarak tesisatı korurlar. Ancak pislik tutucular zamanla dolabilmektedirler. Bu nedenle pislik tutucunuzu zaman zaman temizlemeyi ihmal etmeyin. Dolu bir pislik tutucu kısa sürede basınç düşürücünüzü ve diğer tesisata bağlı cihazlarınızı bozabilir.

Aşağıdaki resimdeki tesisatta pislik tutucu görülmektedir. Pislik tutucuyu temizlemek için önce hattın giriş ve çıkış vanalarını kapamalı ,sonra filtre yeri ismiyle işaretlediğimiz bölgedeki civataları sökerek açmalıyız. İçerisinden bir adet tel filtre çıkacaktır. İçerisindeki pislikleri temizleyip taktığımızda işlem tamamlanmış olur.

Unutmayın ,sağlıklı basınç düşürücü için temiz pislik tutucu şarttır.

Son zamanlarda müstakil daireler için kullanılabilecek basınç düşürücü vanalar piyasaya sürülmüştür. Ancak fiyatı makul olan bu vanalar büyük bir apartmanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek çaplarda değillerdir.

Kolay Gelsin.