Тетради общие листов формат листа тетради. Компьютерный мастер метро семеновская компьютерныи сервис на станции метро семеновская. casino Pinup giriş Türkiye

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      ÇANTA KAYNAK MAKİNESİ İLE KAYNAK YAPMAK

Çanta Kaynak Makinalarına Genel Bakış :        Çanta kaynak makinaları kullanım alanı oldukça geniş ,hafif ve kullanışlı makinalardır. Piyasada çok farklı tip ve modelleri vardır. Ağrılığı 2-3 kg dan tutunda 40-50 kg a kadar artabilen ,kullandığı akım aralığı 40 Amperden 300 Ampere kadar değişebilen ,trafolusu (eski teknolojidir ,ağırdır) ,invertörlüsü (yeni teknolojidir,hafifdir) ve daha pekçok değişik tipi olan çanta kaynaklarının çalışma prensibi ve kullanımı genellikle ortaktır. Öncelikle ne tür işler için çanta kaynağa ihtiyaç duyduğunuzu bilmeniz makina seçiminde fayda sağlayacaktır.
Kısaca Çanta Kaynak Makinesini tanıyalım : Şekilde klasik bir kaynak makinesi görülmektedir. Genel olarak çanta kaynaklarında 3 önemli bölüm bulunur. Şekilde görüldüğü gibi 1 numarada görülen amper ayar düğmesi. Bu düğme ile kullanacağımız amperi seçeceğiz (ileride ayrıntılı bilgi verilecek) .2 Numara ile görülen şasi kablosi ve pensi .Bu penseyi kaynak yapacağımız metalin iletken herhangi bir kısmına tutturacağız. Dikkat etmemiz gereken husus bu penseyi tutturduğumuz yer kaynak yapmamıza engel olmamalı ve mümkünse kaynak hattına aşırı yakın olmamalı. 3. Numara ile gösterilen elektrot pensi ,kaynak elektrodunu bu pense takacağız ve kaynağı bu pensi tutarak yapacağız. Resimde görülmeyen ve hepinizin bildiği bir diğer önemli parça ise kaynak maskesidir. Kesinlikle maskesiz çalışmayın! Kaynak gözlerinizi alırsa gözlerinize patates yada pamukla çay basmayı deneyin.

Şimdi Elektrod Seçelim :                 Elektrod seçerken en önemli husus kaynak yapacağımız malzeme ve malzemede kaynaklanacak alanın ebatlarıdır. Geniş alanları doldurmak için çapı kalın elektrodlar ,ince çatlak ..vs doldurmak için ince çaplı elektrodlar tercih edilmelidir. Kullanılan elektrod çanta kaynak makinenizin amperajına uygun olmalıdır. Genel ortalama işler için 2-2.5 mm çapında elektrodlar uygun olacaktır. Ne çok kalın ne çok ince olduğu için çanta kaynak makinelerinde sıklıkla tercih edilir. Elektrodlar nemden etkilenen mazlemelerdir. Bu nedenle ihtiyacınızdan fazla malzeme alıp uzun süre bekletmeyin. Yada nemlenmeyecek şekilde muhafaza edin. Hem dikişiniz sağlıksız olacaktır hem yakmakta zorluk çıkaracaktır. Uzun süre saklamanız gereken elektrodları kuru kapalı bir kutuda bir miktar pirinçle saklamak nemlenmesini engelleyebilir.

Nemlendiğinden şüphelendiğiniz elektrodları yüksek sıcaklıklarda bir kaç saat yada gün kurumaya bırakabilirsiniz.

Piyasada çok çeşitli amaçlar için çok çeşitli elektrodlar vardır. Şimdi fazlaca ayrıntıya ve profesyonel tekniğe girerek sizleri sıkmak istemiyoruz. Kısaca en sık kullanılan ,çanta kaynak makinelerine uygun türlerden bahsedelim.

  • Rutil Elektrodlar : En sık kullanılan elektrod türlerindendir. Yumuşak çeliklerin kaynağında kullanılır.
  • Demir Tozlu Elektrodlar : Yüksek dayanım gerektirmeyen yerlerde kullanılır. Birleştirme gücü yüksektir. Köşeler için uygundur.
  • Selilozik Elektrodlar : Basınçlı boruların kaynağı için uygundur.
  • Sert Dolgu Elektrodlar : Ray  — dişli .vb. gibi sert malzemelerin dolgusunda kullanılır.
  • Döküm Elektrodlar : Döküm malzemelerin kaynağında ve dolgusunda kullanılır. Döküm ve çeliği birleştirebilir.
  • Aliminyum Elektrodlar : Aliminyum alaşımlı malzemelerin kaynağında kullanılır. Çelikle Aliminyumu birleştirebilir.
  • Bakır Bronz Elektrodlar : Bronz ve bakır malzemelerin kaynağında kullanılır. Çelikle birleştirilebilir.
  • Kesme ve Oluk Açma Elektrodları : Metal vesmede ve oluk açmada kullanılır. Bu elektrodlar kaynak yapmaz ,kaynak alanını düzenler.
  • Paslanmaz Çelik Elektrodlar : Paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılır.

Şimdi Kaynak Yapılacak Yüzeyi Hazırlayalım : Kaynak yapacağınız alanı herşeyden önce toz ,kir ,pas ,boya gibi yabancı malzemelerden temizleyin. İmkanınız varsa birleştirilecek yüzeyleri bir V oluşturacak şekilde eğe yada jetle aşındırın. Bu kaynağın daha derine nufuz etmesini ve kaliteli bir dikişi sağlar. Şekilde çeşitli oluklar görülmektedir.

İlk Kaynağımızı Yapalım : Sıra ilk kaynağımızı yapmaya geldi. İlk yapmamız gereken amperi ayarlamak. Makinanın amper düğmesinden kaynak amperini uygun amparde ayarlayın. Genellikle kullanılan elektrodun çapı X 35-40 işlemi sonucu çıkan rakam uygun bir akım sağlayacaktır. Örneğin 2 mm bir elektrod kullanıyorsak 2x35 — 40 =70 — 80 Amper uygun olacaktır. Amper yükseldikçe kaynak yapacağınız malzemeyi kesme — delme ihtimaliniz artar. Bu nedenle çok yüksek amperaj kullanmayın. Şasi pensesini akımın geçebileceği herhangi bir yere sabitleyin. Fazla yakın yada uzak olmaması isabetli olur. Elektrod pensesine elektrodunuzu takın. Bir elinizde gözlüğünüz olsun. İmkan varsa önce işinize yaramayan bir demir üzerinde elektrodunuzu biraz yakın. Kaynak yapacağınız yüzeye elektrodu yavaş yavaş yaklaştırın. Elektrod yanmaya başladığında biraz daha elektrodu yaklaştırarak kaynak yapmaya başlayın. Elektrodu malzemeye çok fazla bastırmayın. Gözlükten kaynak dolgusunu rahatlıkla görebilirsiniz. Elektrodu yavaş yavaş ,erimiş dolgu kaynaklanacak alanda bir tepe oluşturacak kadar biriktiğinde ilerleyin. İlerlerken hafif hafif elinizi sağa sola 30 derece açıyla oynatmanız dikiş kalitesini artırır ancak bu ustalık isteyen bir iştir. Sabit bir hızla bu ilerlemeyi sürdürün. Yanmayı mümkün mertebe kesmemeye özen gösterin.

Tavsiyeler :

  • Yatay -düz yüzeylere kaynak yapmak kolayken dikine malzemelere kaynak yapmak ustalık gerektirmektedir. Erimiş dolgunun yerçekimiyle aşağı akması en büyük sorundur. Mümkün mertebe kaynağınızı yatay eksende yapın. İmkan yoksa kaynak yapmaya alttan başlayın.
  • Kaynak yapacağınız malzemelerin hareket etme ihtimali varsa iki noktadan nokta kaynak — punta atın. Daha sonra kaynağı tamamlayın.
  • Sağlıklı bir kaynak bittiğinde sıcak metale su döküldüğünde üzerindeki curufu kendiliğinden atar. Ancak metale böyle bir termal şok vermek önerilmez. Malzeme ve kaynağınızın ömrünü ve mukavemetini düşürür.
  • Kaynak bittiğinde sivri uçlu bir kaynak çekici yada tel fırçayla çurufu temizleyin. Dikişe sert vurmayın. Yanlamasına hafif vuruşlarla curufu alın. Gerekiyorsa dikişin fazlalıklarını Jet ile alabilirsiniz.

UYARILAR : Kaynak dumanı sağlık açısından zararlı ve tehlikelidir. Kansorojen etkisi vardır. Ayrıca kaynak ışığı radyasyon ihtiva eder. Bu nedenlerle muhakka gözlük ,eldiven ve maske kullanın. Kaynak yaptığınız ortamı sürekli havalandırın. Kapalı alanlarda kaynak yapmayın. Çocukları kaynak yapılan bölgeden uzak tutun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolay gelsin.