Çakıl tabakası git gide kalınlaşarak toprak seviyesinin en az 40 cm altına kadar gelinir. Bu çakıl tabakası suyun bina çevresince süzülerek direnaj borusuna ,oradanda kanalizasyon yada yağmur hattına atılmasına yarar. Çakıl direnaj borusundan uzaklaştıkça kalınlaşır şekilde dökülürki zamanla toprak ile direnaj borusunu doldurmasın ,tıkamasın. Kalından inceye doğru incelerek giden çakıl suyu süzerek direnaj borusuna atacaktır. Çakıl tabakasının üzeri en fazla 40 cm toprakla kaplanabilir. Daha kalın toprak tabakaları hem suyu tutacak hemde kısa surede çakılları geçerek direnaj borusunu tıkayacaktır.
Çakıl düşemede bittikten sonra direnaj borusu kanalizasyon yada yağmur hattına bağlanarak su binadan uzaklaştırılmalıdır. Bina temeli kanalizasyon hattından daha derinde ise bir logar ve pompaj istasyonu kullanılarak kanalizasyona pompalanmalıdır. Direnajın en sağlıklı yolu yukarıda anlattığımız gibidir. Eh biraz masraflıda bir iştir ancak bina ömrünüzü iki katına kadar çıkarabilecek bir yöntemdir.
ENJEKSİYON YÖNTEMİ :
Binanız yapımı bitmiş ve nem rutubet sorunlarınız var. Binanızın etrafı kazıya uygun değil yada siz bina çevresini kazdırmak ,bu denli para harcamak istemiyorsunuz. İşte bu durumda enjeksiyon yöntemi tamda size göre. Enjeksiyon yöntemini kabaca şu şekilde anlatabiliriz. Binanız içeriden ,odalardan dış duvarları yada temele doğru tabanı çeşitli çaplarda delinir. Delinen duvar yada betandan toprak istikametine doğru pompalarla bir kimyasal basılır. İçeriğini bilemediğimiz bu kimyasal suyu nemi görünce donarak bir daha çözülmemek üzere sertleşir. Bu şeklide suyun sızdığı çatlak ve olukları tıkayarak doldurur. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken husus işi zamana yaymaktır.
Suyun geldiği bir bölgeye enjeksiyon uygulanarak su sorunu o bölge için çözülür ancak su bu sefer başka bir bölgeye hucum eder. Suyun hareketi gözlenerek bu seferde yöneldiği yeni yere enjeksiyon yapılır. Bu şekilde olası su gelecek yerler enjeksiyonla içeriden dışarı basılan sıvı ile tıkanır.
Bu yöntem için bazı firmalar 10 yıl garanti verebilmekteler. Ancak on yılın üzerindeki zamanlarda ne olacağı muallaktadır. 20 yıl ,belki 30 yıl daha suyu tutabilecektir ,belkide tutamayacaktır. Uzun zamanlar için garantisi olmayan bir yöntemdir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden daha hesaplı ve kolay olduğu muhakkaktır. Villa türü küçük yapılar için idealdirler.
Enjeksiyon yöntemini uygulayacaksanız aklınızda bulunması gereken bir diğer husus ,enjeksiyonu suyun en fazla geldiği mevsimde yaptırmanızdır. Bu sayede hem içeriden suyun geldiği havzalar daha kolay belli olur ,hem suyun yön değiştirerek gidebileceği yeni yerler ortaya çıkar ,hemde enjeksiyon kimyasalı çatlakları daha kolay tıkar.
Kolay gelsin.... evdeteknik.com |