Nitrous Oxide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DİRENAJ

Direnaj bir bölgede oluşan suyu başka bir bölgeye aktarma işinin adıdır. Tarım arazilerinde ağaçların köklerinin çürümemesi için ,bina temellerinde binayı sudan korumak için , taban kat dairelerdede duvarlardan nem rutubet sızmasını önlemek için uygulanır. Biz bu yazımızda bina direnajı ve direnaj yöntemlerini inceleyeceğiz.

Bina temelleri toprağın içinde olduğu için özellikle kış aylarında toprakta biriken su bina temellerine ,kot altı dairelere hucum eder. Bina uygun yöntemlerle korunmamışsa kot altı dairelerde ,bodrum katlarında rutubetle başlayan sıkıntı zamanla duvarlardan su sızıntısına kadar ilerler. Bu su bina temeli için son derece zararlıdır. Uzun zaman zarfında bina kolonlarınızı çürütecektir. Heleki şiddetli donların yaşandığı bir bölgede binanız iyi direne edilerek sudan korunmazsa bina ömrü yarıya kadar inebilecektir. Bir bina için en büyük düşman topraktaki bu sudur. Bu suyu uygun yollarla direne etmek ve bina kot altınıda dıştan korumak gereklidir.

Pek çok kişi nem ,rutubet ,küflenme ,su çıkması gibi sorunlar başladığında masrafın yüksekliğinden korkarak içten bir yalıtımla suyu nemi önlemenin yolunu arar. Bunu sağlamanın her hangi bir yolu şimdilik yoktur. Zira su içeride gözükmese bile duvarlarınızı aşındırmaya devam edecektir. Bu nedenle binanızı duvar dışından korumak gerekir. Şimdi bu yöntemleri inceleyeceğiz.

Direnajda Kullanılan Temel Malzemeler ve Uygulama Yöntemleri :

Temelde iki farklı yöntem vardır. Birincisi klasik yöntem olan kazma ve pohçalamadır. Binanız yeni yapılıyorsa en mantıklı yolda budur. Bina temelinden itibaren membranlarla sarılarak pohçalanır. Bu membranlar bina duvarlarına su gelmesini önler. En az iki kat membrak uygulamanızı tavsiye ederiz.

Membran ziftli bir kağıt gibi düşünülebilir. Ömrü son derece uzundur ve su sızdırmazdır. Uygulaması esnasında pürmüzlerle hafif eritilerek bina duvarına yapıştırılır. Ekonomik bir malzemedir. İlk sıra membran çekildikten sonra birleşme yerlerini ortalayarak ikinci sıra membran döşenerek sızdırmazlık garanti altına alınır. Binanın toprak altında kalan tüm kısımlarına bu işlemin uygulanmasına bohçalama denir.

Son zamanlarda PVC membran yada jeomembran olarakta geçen sentetik membranlarda üretilmiştir. PVC membranlar çok daha uzun ömürlü ve sağlıklıdırlar. Güneş ışıklarından etkilenmedikleri için teras vs. yalıtımındada kullanılmaktadırlar. Minimum 50 yıl ömür garanti edilmektedir. Tabi bu malzeme ömrü değil ,garanti edilen ömürdür. Gerçek ömürleri için yüz yıl gibi yüksek rakamlardan bahsedilmektedir.

Keza son zamanlarda su geçirmez yapı kimyasalları ile hazırlanan sıvalar ile dış duvar sıvanarakta korunabilmektedir. Ancak membranlar bizce daha güvenilirdir.

Yandaki şekilde bir direnaj nasıl yapılmalı kabaca gösterilmiştir. Şekilde görüldüğü gibi dış duvar membran ile kaplanmıştır. Membranın dışınada bir sıra deliksiz tuğla ile koruma duvarı çekilmiştir. Bu koruma duvarı direnaj suyunu tahliye etmek için gerekli olan çakıl dökme gibi işlemlerden ve gerekse binanın sonraki zamanlarda göreceği çeşitli işlemlerden membranı korumak içindir. Unutulmamak gerekirki membran ziftimsi bir malzemedir. Darbelere fazla dayanamaz. Delinmelere ve yırtılmalara müsaittir. PVC membranlar bu konuda daha güvenilir ,daha mukavemetlidir. Son zamanlarda membranları korumak için çeşitli filelerde üretilsede duvar en sağlıklı yöntemdir.

Koruma duvarının dışına en alt seviyede ,temel seviyesinin en az 20-30 cm altına ince bir sıra kalın çakıl dökülür ve üzerine direnaj borusu yerleştirilir. Direnaj borusu delikli bir borudur. Delikleri tıkanmaya karşı korumalıdır. Dalikli boru yada sarı boru gibi isimlerlede geçmektedir. Uygun çapta direnaj borusu döşendikten sonra üzerine ince bir taba çakıl dökülerek sabitlenir.

Çakıl tabakası git gide kalınlaşarak toprak seviyesinin en az 40 cm altına kadar gelinir. Bu çakıl tabakası suyun bina çevresince süzülerek direnaj borusuna ,oradanda kanalizasyon yada yağmur hattına atılmasına yarar. Çakıl direnaj borusundan uzaklaştıkça kalınlaşır şekilde dökülürki zamanla toprak ile direnaj borusunu doldurmasın ,tıkamasın. Kalından inceye doğru incelerek giden çakıl suyu süzerek direnaj borusuna atacaktır. Çakıl tabakasının üzeri en fazla 40 cm toprakla kaplanabilir. Daha kalın toprak tabakaları hem suyu tutacak hemde kısa surede çakılları geçerek direnaj borusunu tıkayacaktır.

Çakıl düşemede bittikten sonra direnaj borusu kanalizasyon yada yağmur hattına bağlanarak su binadan uzaklaştırılmalıdır. Bina temeli kanalizasyon hattından daha derinde ise bir logar ve pompaj istasyonu kullanılarak kanalizasyona pompalanmalıdır. Direnajın en sağlıklı yolu yukarıda anlattığımız gibidir. Eh biraz masraflıda bir iştir ancak bina ömrünüzü iki katına kadar çıkarabilecek bir yöntemdir.

ENJEKSİYON YÖNTEMİ :

Binanız yapımı bitmiş ve nem rutubet sorunlarınız var. Binanızın etrafı kazıya uygun değil yada siz bina çevresini kazdırmak ,bu denli para harcamak istemiyorsunuz. İşte bu durumda enjeksiyon yöntemi tamda size göre. Enjeksiyon yöntemini kabaca şu şekilde anlatabiliriz. Binanız içeriden ,odalardan dış duvarları yada temele doğru tabanı çeşitli çaplarda delinir. Delinen duvar yada betandan toprak istikametine doğru pompalarla bir kimyasal basılır. İçeriğini bilemediğimiz bu kimyasal suyu nemi görünce donarak bir daha çözülmemek üzere sertleşir. Bu şeklide suyun sızdığı çatlak ve olukları tıkayarak doldurur. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken husus işi zamana yaymaktır.

Suyun geldiği bir bölgeye enjeksiyon uygulanarak su sorunu o bölge için çözülür ancak su bu sefer başka bir bölgeye hucum eder. Suyun hareketi gözlenerek bu seferde yöneldiği yeni yere enjeksiyon yapılır. Bu şekilde olası su gelecek yerler enjeksiyonla içeriden dışarı basılan sıvı ile tıkanır.

Bu yöntem için bazı firmalar 10 yıl garanti verebilmekteler. Ancak on yılın üzerindeki zamanlarda ne olacağı muallaktadır. 20 yıl ,belki 30 yıl daha suyu tutabilecektir ,belkide tutamayacaktır. Uzun zamanlar için garantisi olmayan bir yöntemdir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden daha hesaplı ve kolay olduğu muhakkaktır. Villa türü küçük yapılar için idealdirler.

Enjeksiyon yöntemini uygulayacaksanız aklınızda bulunması gereken bir diğer husus ,enjeksiyonu suyun en fazla geldiği mevsimde yaptırmanızdır. Bu sayede hem içeriden suyun geldiği havzalar daha kolay belli olur ,hem suyun yön değiştirerek gidebileceği yeni yerler ortaya çıkar ,hemde enjeksiyon kimyasalı çatlakları daha kolay tıkar.

Kolay gelsin.... evdeteknik.com