http://remont-tiguan.ru ремонт актуатора турбины - ремонт турбины тигуан. Самая детальная информация печать на холсте одесса на сайте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLİMA YILLIK BAKIMI

NEDEN KLİMALARA YILLIK BAKIM YAPILIR

   Sürekli çalışmakta olan klimalar zamanla yapmış olduğu hava dolaşımı sebebi ile filtreleri ve evaporatörleri (evaparatör evinizdeki ısıyı dış ortama atan pekli kısımdır) kir ve bakteri tutmaya başlar. Buda sağlığımız açısından tehlikeli bir durumdur.Oluşan bu kir ve bakteri sonucu klimamızda hoş olmayan kokular gelmeye başlar. Bakterilerden kaynaklanan bu sorun hassas bünyelerde napolyon hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olabilmektedir.

            Hava dolaşımından kaynaklanan kir zamanla klimamızın hava dolaşımını engellemekte ve bu durum karşısında klimamızın veriminde düşüş yaşanır. Klimamızın verimi düştüğünden dolayı, klimamız oda sıcaklığını istenilen set değerine getiremeyeceğinden dolayı, klimamız daha fazla çalışmaya başlayacaktır. Buda bizde fazladan enerji tüketimi ve fazladan maliyet olarak faturalarımıza yansıyacaktır.

            Klimamızın verimi düştüğü için klimamız üzerinde bulunan kompresör ve fan motorları fazladan çalışacak ve dayanama ömründe azalma meydana gelecektir.

            Klimamız üzerinde anti bakteriyel ve polen tutucu gibi özellikler varsa bunlarda zamanla toz ve kir sebebi ile görevlerini yapamaz hale geleceklerdir.

            Klimanın su boşaltım sisteminde zamanla oluşan kir sebebi ile tıkanmalar meydana gelecek. Bu tıkanmalar sonucu klimamızın istenmeyen yerlerinden su akması yâda su birikintileri oluşmasına sebep olacaktır. Biriken bu su zararlı bakterilerin oluşumu için ideal ortamlar oluşturacaktır.

Klimamızın düzenli, sağlıklı, ekonomik ve randımanlı çalışmasını sağlamak ve çalışabilirliğini korumak için kullanmış olduğumuz klimalara yıllık bakım yapmalıyız.

KLİMALARIN VERİMLİLİĞİNİ DÜŞÜREN ETKENLER

            Klimanın dış ünitesi doğrudan güneş ile temas etmemeli.

            Klimanın dış ünitesi hava dolaşımını rahatça yapabilecek şekilde monte edilmelidir. Merdiven boşluklarına yada altlarına, kapalı alanlara monte edilmemelidir. Aynı şekilde iç ünitenin de hava dolaşımını rahat bir şekilde yapabileceği bir konuma montajı yapılmalıdır. Montaj sırasında dış ünite ile iç ünite arasındaki uzaklık 7 metreyi geçmemesine özen göstermeliyiz. Bu etkende klimamızda verim düşümüne neden olur.

            Oda içerisinde ısı yayan eşyalarımızı kapalı tutmalıyız.

            İç ünitemizde doğrudan güneş alan bir yere monte edilmemeli.

            Klimamızın set değerini sürekli değiştirmemeliyiz. Sabit bir değerde tutmalıyız. Dış ortam ile iç ortam arasında 10 dereceden fazla bir fark olmamasına özen göstermeliyiz. Aksi takdirde dış ortama geçtiğimiz zaman ani ısı değişimi sağlığımızı etkileyebilir.

BAKIM İŞLEMİ

KLİMA DEMONTAJ

Klimamızın yıllık bakımını yapabilmemiz için klimamıza demontaj işlemi yapmalıyız.İlk önce klimamızı soğutma konumuna alarak çalıştırıyoruz ve resimde gözüken gaz vanalarının kapaklarını açıyoruz.


Klimamızın motoru çalışmaya başladıktan sonra klimamızın basınç gaz vanasını kapatıyoruz.


10 15 sn bekledikten sonra klimamızın emiş gaz vanasını da kapatıyoruz. Bu işlem sayesinde klimamız içerisinde bulunan gazı motor ve dış ünite içerisine hapsediyoruz.
Klimamızın emiş vanasını da kapattıktan sonra klimamızı hemen durduruyoruz ve klimamızın şebeke gerilimini kapatıyoruz.
Klimamızın gaz borularının rekorlarını dikkatli bir şekilde borulara zarar vermeden söküyoruz.
Klimamızın elektrik bağlantı şemasını bir yere not alıyoruz ve klimamızın elektrik bağlantı noktalarını söküyoruz. Eğer oksitlenme varsa oksit temizleyici -pas sökücü temizlik spreyleri ile temizliyoruz.


Şimdi iç üniteyi resimde (en üst resim) gözüken yerdeki vidasını sökerek iç ünitemizin filtre kapakçığını söküyoruz. Kapakçığın altında bulunan klima gaz borularını ve elektrik bağlantısını söküyoruz. Elektrik bağlantı şemasını not almayı unutmayalım.
Her iki ünitemizi de bakım yapabileceğimiz geniş bir alana götürüyoruz ve burada klima ünitelerindeki koruma aksamlarını klimamızın evaporatörlerini rahatça temizleyeceğimiz bir şekilde parçalıyoruz.
Parçalama sırasında evaporatörlere çok dikkat etmeliyiz çünkü bu kısım hava dolaşımının yapıldığı kısımlardır. Burada meydana gelecek bir hasar verimin düşmesine neden olur.
Ünitelerimizin parçalama işlemi bittiyse, ünitelerimizin evaporatör kısımlarına klima solüsyonu uyguluyoruz. Solisyon evaparatördeki kir ve tozları temizleyen ,temizlerkende evaparatöre zarar vermeyen bir temizleyici spreydir. Klima solüsyonu uygulama esnasında klimamızın evaporatör kısımlarında köpüklenme ve gaz çıkışı olacaktır. Bu gaz solunmamalı ve solüsyona kesinlikle direkt temas olmamalı. Lütfen bu maddeye dikkat edelim solüsyonumuz vücudumuzda çeşitli yanıklar, yaralanmalar ve solunum yollarında çeşitli hasarlar oluşabilir.

Aşağıda kirli bir evaparatör görülmektedir.


Evaporatörlere solüsyon uygulama işlemi bittikte sonra 10 15 dakika bekliyoruz.Daha sonra klimamızın ünitelerinin evaporatörlerini su ile duruluyoruz. Durulama işlemini evaporatörlerimize zarar vermeden, suyu yukarıdan aşağıya doğru uyguluyoruz. Durulama işlemi bittikten sonra klimamızın yeteri kadar temizlenmediğini düşünüyorsak yukarda ki solüsyon uygulama işlemini ve durulama işlemini tekrardan uyguluyoruz. Eğer evaparatörde eğilmeler bükülmeler varsa evaparatör tarağı ile tarayarak düzeltebiliriz.

Klimamızın koruma aksamları ve filtrelerini de yıkamayı unutmayalım.Klimamızın ünitelerinin temizlendiğinden emin olduktan sonra klimamızın koruma aksamlarını ve filtrelerini geri takıyoruz.
Sökmüş olduğumuz parçaları geri takma işlemi bittiğine göre, emniyet açısından 1 saat kadar klimamızın kurumasını bekliyoruz.
1 saat bekledikten sonra klima montaj işlemine başlayabiliriz.

KLİMA MONTAJ

Temizlemiş ve toparlamış olduğumuz dış üniteyi eski yerine yerleştiriyoruz ve gerekli vidalama işlemlerini sağlamlık kontrolünü yaparak monte ediyoruz.
Dış ünite gaz borularını rekorlara her hangi bir zarar vermeden düzgün bir şekilde dış üniteye monte ediyoruz.
Not aldığımız dış ünite elektrik bağlantı şemasını notumuza bakarak elektrik bağlantısını tekrardan yapıyoruz.
Temizlemiş olduğumuz iç ünitemizi eski yerine yerleştiriyoruz ve sağlamlık ve eğim kontrollerini yapıyoruz.
İç ünitemizin gaz borusu rekorlarını dikkatli bir şekilde gaz borularına bağlıyoruz.
Not aldığımız iç ünite elektrik bağlantı şemasına bakarak iç ünitemizin bağlantısını da gerçekleştiriyoruz.
Son bir kez yapmış olduğumuz işlemleri kontrol ediyoruz.
Kontrollerimiz ve yapmış olduğumuz işlemlerde bir sorun olmadığını onayladıktan sonra klimamızı şebeke gerilimine bağlıyoruz.
Dış ünitemizin basınç vanasında bulunan gaz şarj rekoruna basınç saati bağlıyoruz.
Klimamızın şebeke gerilimi verdiğimiz en uygun yerden klimamızın amper değerini ölçmek için bir ampermetre bağlıyoruz.
Dış ünite içerisine topladığımız gazımızı vanalarımızı açarak serbest bırakıyoruz.
Köpüklü bir sünger yardımı ile klimamızın hem iç hem de dış ünitesindeki gaz borularının rekor bağlantı kısımlarına gaz kaçağı kontrolü yapıyoruz. Köpük kaçak gaz varsa belli eder.
Gaz kaçağı kontrol işlemini bitirdikten sonra klimamızı soğutma konumunda çalıştırıyoruz. Klimamızın ilk çalışma esnasında çekmiş olduğu akımı ve çalışma durumunda iken çektiği akımı bir yere not alıyoruz.Klimamızın etiket değeri ile not aldığımız akımları karşılaştırıyoruz. Çıkan sonuç birbirine yakın olmalı.
Aynı şekilde bağlamış olduğumuz basınç saatimizin göstermiş olduğu değer ile klima etiket değeri aynı olmalı.
Klimamızın basınç saatindeki gösterge ile etiket değeri 0,5 bar lık bir fark bile olsa bu etken klimamızın verimini ve akım değerini değiştirir. Böyle bir durum söz konusu ise klimamıza gaz şarj işlemi yapmalıyız. Gaz dolumunu uzman kimselere yaptırınız.

Kolay gelsin.