KLİMA YILLIK BAKIMI
NEDEN KLİMALARA YILLIK BAKIM YAPILIR
Sürekli çalışmakta olan klimalar zamanla yapmış olduğu hava dolaşımı sebebi ile filtreleri ve evaporatörleri (evaparatör evinizdeki ısıyı dış ortama atan pekli kısımdır) kir ve bakteri tutmaya başlar. Buda sağlığımız açısından tehlikeli bir durumdur.Oluşan bu kir ve bakteri sonucu klimamızda hoş olmayan kokular gelmeye başlar. Bakterilerden kaynaklanan bu sorun hassas bünyelerde napolyon hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olabilmektedir.
Hava dolaşımından kaynaklanan kir zamanla klimamızın hava dolaşımını engellemekte ve bu durum karşısında klimamızın veriminde düşüş yaşanır. Klimamızın verimi düştüğünden dolayı, klimamız oda sıcaklığını istenilen set değerine getiremeyeceğinden dolayı, klimamız daha fazla çalışmaya başlayacaktır. Buda bizde fazladan enerji tüketimi ve fazladan maliyet olarak faturalarımıza yansıyacaktır.
Klimamızın verimi düştüğü için klimamız üzerinde bulunan kompresör ve fan motorları fazladan çalışacak ve dayanama ömründe azalma meydana gelecektir.
Klimamız üzerinde anti bakteriyel ve polen tutucu gibi özellikler varsa bunlarda zamanla toz ve kir sebebi ile görevlerini yapamaz hale geleceklerdir.
Klimanın su boşaltım sisteminde zamanla oluşan kir sebebi ile tıkanmalar meydana gelecek. Bu tıkanmalar sonucu klimamızın istenmeyen yerlerinden su akması yâda su birikintileri oluşmasına sebep olacaktır. Biriken bu su zararlı bakterilerin oluşumu için ideal ortamlar oluşturacaktır.
Klimamızın düzenli, sağlıklı, ekonomik ve randımanlı çalışmasını sağlamak ve çalışabilirliğini korumak için kullanmış olduğumuz klimalara yıllık bakım yapmalıyız.
KLİMALARIN VERİMLİLİĞİNİ DÜŞÜREN ETKENLER
Klimanın dış ünitesi doğrudan güneş ile temas etmemeli.
Klimanın dış ünitesi hava dolaşımını rahatça yapabilecek şekilde monte edilmelidir. Merdiven boşluklarına yada altlarına, kapalı alanlara monte edilmemelidir. Aynı şekilde iç ünitenin de hava dolaşımını rahat bir şekilde yapabileceği bir konuma montajı yapılmalıdır. Montaj sırasında dış ünite ile iç ünite arasındaki uzaklık 7 metreyi geçmemesine özen göstermeliyiz. Bu etkende klimamızda verim düşümüne neden olur.
Oda içerisinde ısı yayan eşyalarımızı kapalı tutmalıyız.
İç ünitemizde doğrudan güneş alan bir yere monte edilmemeli.
Klimamızın set değerini sürekli değiştirmemeliyiz. Sabit bir değerde tutmalıyız. Dış ortam ile iç ortam arasında 10 dereceden fazla bir fark olmamasına özen göstermeliyiz. Aksi takdirde dış ortama geçtiğimiz zaman ani ısı değişimi sağlığımızı etkileyebilir.
BAKIM İŞLEMİ |