Как сделать цветы из бумаги цветная двусторонняя бумага позволяет сделать цветы. Смотрите сахалин туры 2023 год на нашем сайте. pinup-tr.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klima Tipleri ve Klima Seçimi — BTU Hesabı:

 

Klima Tipleri :

 

1. Split Klimalar : Split klimalar iç ve dış ünite olarak iki parçadan oluşur. Dış ünite komprasör (soğutucu akışkanı çevirir) ve kondanser (sıcaklığı dışarı atarak soğutucu akışkanı soğutur)den oluşur. İç ünitesi ise evaparatördür (ortam havasını soğutarak ortama dağıtır.).

 

Split Klimalar son derece sessizdir. Isı pompası olan modellerini soğutmanın yanı sıra ısıtmadada kullanabilirsiniz. Kullanılacağı alana göre çok değişik şekilleri vardır. Aşağıdaki resimdede görüldüğü gibi tavanınıza dahi gizleyebileceğiniz tipleri mevcuttur. Asma tavanınız varsa tercih edebilirsiniz. Tip seçimi tamamen zevkinize bağlıdır. Soğutmada önemli olan klimanın soğutma gücü (BTU değeri)dir.

 

 

2. Dış Ünitesiz Klimalar : Bu klimalarda iç ve dış ünite tek parçadır. Genelde cam kesilerek kullanılacağı yere monte edilirler. Duvarı delerek duvara takmakta mümkündür. Boyutları sonderece küçük olması nedeniyle tercih edilebilirler. diğer klima tiplerinden bir diğer üstünlüğü belirli bir yüzdede dışarıdan temiz hava alabilmeleridir. Bu özellik sadece dış ünitesiz klimalarda mevcuttur.

 

 

3. Portatif -Mobil Klimalar : Portatif klimalar taşınabilirlerdir. Bazı tipleri iki parçalıdır. Tekerleri ile istenilen yere taşınabilir. Ancak yaklaşık 10 cm çapındaki borusunun balkon yada bacadan dışarı verilmesi gerekecektir. Klima bu boru ile ısıyı dışarı atar. İki parçalı olanda ise evaparatör kısmı ayrılabilirdir. Bu kısmı dışarı alır ve hortumlarıyla bağlantı yapılır. Bu tiplerin çokta pratik oldukları söylenemez.

Kaç BTU/h Kapasiteli Klima Almalıyım? BTU Hesaplamak :

BTU ingiliz birim sisteminin bir birimidir. 1 BTU demek 1 libre suyun sıcaklığını 1 fahrenayt artırmak için gereken enerji demektir. Odanızın ,evinizin ihtiyacını karşılayacak bir klimanın BTU değerinin kaç olması gerektiğini hesaplamak için aşağıdaki pratik yöntemi uygulayın.

 

Soğutma ihtiyacı (Btu/h) = Bölge Katsayısı x Soğutulacak alan (m2)

Bölge katsayıları
Akdeniz 445
Doğu Anadolu 308
Ege 423
Güney Doğu Anadolu 462
İç Anadolu 346
Karadeniz 385
Marmara 385

 

Bir örnek verelim. Salonumuza klima seçeceğiz. Evimiz Ankarada yani İç Anadolu bölgesinde ve 40 m2. İhtiyacımız olan klimanın BTU değeri = 346x40 = 13.840 BTU . Bu BTU değerinde bir klima işimizi görecektir. Kapılar pencereler sürekli açılıyorsa biraz daha güçlü bir makine seçebiliriz.

 

Klimalarda Kullanılan Teknik Terimler :


SPLİT: Ġngilizceden gelen bir kelimedir. "Ayrık" anlamına gelir. Klimanın iç ve dış iki ayrı üniteden geldiğini anlatır.


HEAT PUMP: Türkçe karşılığı ısı pompasıdır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.


KOMPRESÖR: Soğutucu akışkanı evaparatörden kondensöre pompalayan klimanın önemli bir parçasıdır.


EVAPARATÖR: Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın sıvı olarak girip buharlaşarak gaz olarak çıktığı eşanjördür. Split klimalarda iç ünitelerdedir.


KONDANSER: Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın gaz olarak girip soğuyup yoğunlaşarak sıvı olarak çıktığı eşanjördür. Split klimalarda dış ünitelerdedir.


BTU: ingilizce British Thermal Unit (ingiliz ısı birimi) sözcüklerinin kısaltılmasından oluşur.Bir libre suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Klimalarda Btu/h olarak yani klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır.


COP: Klimanızın birim zamanda yaptığı ısıtma veya soğutma miktarının harcadığı elektrik enerjisine oranıdır. COP iç, dış ortam sıcaklıklarına ve klimanın kalitesine bağlıdır.

 

Bilindiği gibi klimalar çok elektirik çeken makinelerdir. Bu nedenle klima alırken 1 sesine (desibel değerine) ,iki enerji sarfiyatına çok dikkat edin. Pahalı ama düşük enerji sarfiyatlı bir klima uzun vadede fiyat farkını amorti edebilecektir. Ayrıca astım gibi nefes sorunlarınız varsa ,evinizde sigara içiliyorsa filitre seçeneklerinede dikkat etmeniz isabetli olacaktır. Aşağıda klimaların üzerinde bulunan bazı simgelerin açıklaması verilmiştir.

 

Filitreli Kilimalarda Kullanılan Filitre Tipleri :

 Karbon Filtre
Bu filtre özellikle koku gidermeye yönelik kullanılır (yemek kokuları, sigara dumanı kokusu, v.b). Piyasada bulunan cihazlar içinde genellikle bulunan bu filtre kaset Ģekline getirilmiştir.Belirli bir süre sonunda değiştirmek gerekir.


 Elektrostatik ve Karbon Filtre
Özellikle sigara dumanının problem olduğu yerlerde mutlaka elektrostatik ve karbon filtreli bir hava temizleme cihazı kullanılmalıdır.


 Hepa Filtre
Aleji ve astım, zor nefes alma, gözlerde kaĢıntı, sulanma ve devamlı burun kaşıntısına neden olur. Ailelilerin solunum problemleri, evimizde yaşayan ve çoğalan mikroorganizmalar yüzünden şiddetlenir. Gerçekte yapılan araştırmalar, evlerimizdeki havanın dışarıdaki havaya göre 5-100 kat daha kirli olduğunu göstermektedir. Genel olarak her yerde bulunan zararlılar, toz kenelerini (mite), polenler, evcil hayvan tüyleri, sigara dumanı ve bakteriler evde duyulan bütün rahatsızlık etkilerini arttırır, HEPA Filtrelerinde kullanılan teknoloji ile, gözle göremediğimiz ancak nefes alma yolu ile akciğerlerimize yerleşip çoğalabilen zararlar filtre edilir. HEPA filtreler, ileri derecede astım, alerji ve %99.97‟lik verim hassasiyetinde süzer HEPA filtreler kullanıp dolduğunda atılır cinsten olup yıkanabilme özelliği yoktur.

 Rulo Fotokatalitik Filtre
Fotokatalitik teknolojisi ile üretilmiş elektrostatik filtreden oluşmaktadır. Fotokatalitik sistem sadece havadaki tozları ve kötü kokuları değil zararlı gazları, bakteri ve virüsleri, polenleri ve sigara dumanını da yok etme gücüne sahiptir. Fotokatalitik filtre içinde bulunan titanyum okside maddesine cihaz içerisinde bulunan özel çevrim lambası ile ışık sağlanmaktadır. Işık alan titanyum okside maddesi içindeki hidroksil grup radikal ve hidrojen peroksit maddelerini harekete geçirir. Bu iki kimyasal maddenin güçlü okside etkileri vardır ve birlikte etki göstermeleri asataldehid gibi kötü kokuların yok edilmesini, formaldehid gibi zararlı gazların karbonoksit gazı ve su gibi kokusuz parçalara dönüştürülmesini sağlar. Güçlü okside etkileri bakteri hücrelerini yok eder.Virüsler zararlı aktivitelerini durdurarak etkisiz parçalara ayrılır.

MEB Kaynaklarından tarafımızca derlenerek düzenlenmiştir..

Kolay gelsin ....