" />

Кожух и мини контейнер для генератора. информационный ресурс https://piramida24.ru/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMBİ SEÇİMİ

Kombi seçmeden önce ilk yapmanız gereken yaklaşık olarak kac kilokalori (Kcall) enerjiye ihtiyacınız olacağını belirlemektir. Evinizin ısı kaybını sitemizde bulunan kabaca ısı kaybı başlığından hesaplayabilirsiniz. Eğer kombiyi sadece banyo ve sıcak su için kullanacaksanız kaliteli bir markanın en sade modelini alıp fazla para harcamamanızı öneririz. Yoğuşmalı vs. kombiler ekonomik ve tasarrufludur ancak banyo yada sıcak su gibi yada iç anadoluda dahi 120m2 ye kadar olan evlerin ısıtılması amacıyla kullanıldığında sağladığı ekonomi ,fazladan ödediğiniz fiyat farkına değmeyecek oranlardadır. Bulunduğunuz ilin iklim koşullarına göre durum değişmekle birlikte Kars-Erzurum gibi aşırı soğukların hüküm sürdüğü bölgeler dışında kalan bölgelerimiz için 120 m2 altı alanlarda yoğuşmalı vs. kombilere boşuna yüksek meblalar ödememeniz isabetli olacaktır. Bahsettiğimiz gibi ödeyeceğiniz fiyat farkı sağladığınız tasarrufa değmeyecektir.

Alan büyüdükçe yoğuşmalı kombiler sağladığı tasarrufla zamanla kendini amorti edecektir. İç anadolu bölgesinde ısıtacağınız alan 120-130m2 yi geçiyorsa muhakkak yoğuşmalı kombiler seçmenizi öneririz. Seçim yaşadığınız bölgenin iklimiyle doğrudan orantılıdır. Örneğin İç anadolu için verdiğimiz yaklaşık m2 kesinlikle Kars standartlarını tutmayacak ve 110 m2 alan bile Kars için yoğuşmalı kombileri seçerek tasarruf sağlamanıza yetecektir. Verdiğimiz rakamlar sadece bir fikir vermek amacı gütmektedir. Akdeniz sahil şeridi gibi sıcak bölgelerde konutlar için kalori hesabına bile gerek yoktur. Kaliteli sağlam bir markanın ekonomik bir modelini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

ÖNEMLİ HUSUSLAR :

Herşeyden önce Kombiler içerisinde yanan gazı yakmak için ortam havasını kullanır. Bu nedenle Kombiyi kuracağınız mahal en az 12 m3 hacminde olmalıdır. Yani kaba bir hesapla odanın tavan yüksekliğine 2.7m dersek taban en az 12/2.7 = 4.4 m2 olmalıdır. Kombinizin bulunduğu odada kombi kalorisine göre hesaplanacak olan ebatlarda bir pencere ile havalandırılmalıdır. Mesela 24,000 kcal/h’lık bir cihaz için 130cm² lik pencere yeterli olacaktır. Ancak Hermetik cihazların monte edildiği mahale havalandırma menfezi konulmasına gerek yoktur. Çünkü bu tip cihazlar sahip oldukları özel baca kiti vasıtasıyla, yanma için gerekli taze havayı doğrudan dış atmosferden alır ve eğzoz gazını yine aynı set vasıtasıyla dış ortama tahliye ederler. Hermetik ve fanlı cihazlar için baca gereksinimi yoktur. NOT: Hermetik kombilerin verimi nispeten düşüktür. Mecburiyet yoksa bacalı kombileri seçmeniz size tasarruf sağlayacaktır.

Bacalı tip kombiler, müstakil bacalı apartmanlarda yukarıdan aşağıya doğru maksimum 5 kata kadar şönt bacalı apartmanlarda ise yine yukarıdan aşağıya doğru maksimum 10 kata kadar uygulanabilir. Daha fazla kat içeren yüksek apartmanlarda ise yine bu sınırları aşan alt katlara Hermetik kombi uygulamak zorundadır.

Kombinizin sirkülasyon pompası tesisatınızın iç basıncını ve basma yüksekliğini karşılar olmalıdır. Kabaca ne kadar çok dirsek -petek -vana varsa o denli güçlü pompa gerekir. Keza tesisatınızın en üst noktası ile pompa arası yükseklik ne kadar fazla ise o denli basma yüksekliği artmalıdır. Sirkülasyon ne kadar fazla ise o kadar iyidir düşüncesi yanlıştır. Esasen pompa için çeşitli hidrolik hesaplar yapılarak ideal basma yüksekliği ve debi hesaplanarak seçim yapılmalıdır. Ancak günümüzde kombiler çoğunlukla standart hale geldiğinden kombi yetkili satıcısının tavsiyeleri sizi yönlendirecektir. Evinizde fazlaca petek ve dirsek varsa sirkülasyon pompası güçlü olan modellere yönelebilirsiniz.


Tesisat su hacmi cihazın genleşme tankı kapasitesine uygun olmalıdır. Yakıt tasarrufu açısından yeni kombi modelleri 6 lt gibi düşük hacimlerde genleşme tankı barındırmaktadır.


Tüm kombilerin pilot alevli ve elektronik ateşlemeli modelleri mevcuttur. Pilot alevli cihazlarda çalışma konumunda pilot sürekli yandığından ihmal edilecek düzeyde de olsa ilave bir gaz tüketimi söz konusudur. Elektronik ateşlemeli cihazlarda ise ısıya veya sıcak suya ihtiyaç duyulduğunda ana yakıcı otomatik olarak devreye girmektedir. Bu nedenle elektronik ateşlemeli cihazların kullanımı daha konforlu, yakıt tüketimi daha ekonomiktir. Ancak elektronik ateşlemeli kombilerin ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksektir. Ayrıca pilot alevli kombileri aksi herhangi bir delil yada veri olmamasına rağmen daha güvenilir bulmaktayız (şahsi tercihtir).


Kombi cihazları üretim ve uygulama teknolojileri gereği bacalı, hermetik ve fanlı olmak üzere üç farklı modelde üretilir. Işlevsel özellikleri gereği her üç tip cihazın monte edilebileceği mahaller ile ilgili sınırlamalar ve tesisat montajlarına ilişkin kurallar uluslar arası standartlarda tanımlanmıştır.

Gaz tesisatının montajında kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğuna ,montaj ekibinin yetki belgesi olup olmadığına ve sızdırmazlık testi yapıp yapmadıklarına dikkat edin.

Tesisatınız üstten dağıtmalı ise kambinizin en üst noktasına bir hava alma vanası ilave ettirin.

Kombiye giriş ve çıkışlara ,dönüşlere en az iki adet pislik tutucu ilave ettirin.

Çamaşır makinesi ,bulaşık makinesi vs. bağlayacaksanız muhakkak vanalarını tesisat yapılırken taktırın.

Kombi giriş çıkışlarına ,petek giriş çıkışlarına mutlaka yeterli sayıda vana koydurun.