строительные советы https://stolovaya33.ru/. строительный портал https://goo-gl.ru/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
MUAYENEYE GİDERKEN

 

Türkiye'de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra kontroller artık özel sektöre geçti. Eskisi gibi 5 dakikada muayene olma devri de son erdi...

Yeni sistemle 10 ayrı nokta kontrolü yapan TÜVTÜRK yetkilileri, uygun olmayan birçok aracı da geri çeviriyor. Hatta öyle ki, araçların neredeyse yarısı ilk kontrolden geçemeyip geri dönmek zorunda kalıyordu. Gelen tepkiler üzerine kontrol şartları biraz yumuşatılsada eskisi gibi hafifte değil.
İşte TÜVTÜRK 'ün açıklamasına göre araç muayenesinde kontrol edilen noktalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:

KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR

  1. Fren Tertibatı: Fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren test cihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır. Fren merkezlerinde ,borularında herhangi bir çatlak kaçak terspit edildiğinde muayeneden geçemezsiniz.

  1. Direksiyon Sistemi: Direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.
  2. Görüş Şartları: Aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir. Ön camdaki çatlak ,taş izi vs. hafif kusur sayılır.
  3. Aydınlatma Sistemi: Tüm iç-dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ve sınır lambaları kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir. Sonradan takılan ve yükseklik ayarı olmayan halojen farlar (xenon vs.) ağır kusurdur ,muayeneden geçemez. Farve uyarı ışıklarından herhangi birinin yanmaması ağır kusurdur ,muayeneden geçemez. Ancak far ayarının bozuk olması hafif kusurdur.
  4. Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi: Lastik dişleri 2 mm den daha derin olmalıdır. 4 Lastiğinde farklı markalarda olması kusur değildir.
  5. Şase ve Şase Bağlantı Parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış birçok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar; sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.
  6. Diğer Donanımlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve kilit karşılıklarının fonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanı sıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilkyardım çantası da kontrol edilir.
  7. Gürültü Kirliliği: İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştiriliyor.
  8. Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcuların gereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.

     10-      Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları
ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.

11. Aracınız LPG li ise artık gaz sızdırmazlık raporu almanıza gerek yok. LPG tankı üzerindeki tarih 11/05 gibi (2005 yılının 11. ayı) 4 haneli ise muayeneden geçemiyor ve sızdırmazlık raporu isteniyor idi. Ancak bu uygulamadanda artık vazgeçildi ,LPG tankinızın ömrü 10 yılı doldurmadığı sürece sızdırmazlık raporu almanıza gerek yok. İlk LPG montajında ve 10 yılı doldurmuş LPG tankı için sızdırmazlık raporu istenmektedir.

12. Aracınızın rengini değiştirdiyseniz aşırı zıt renkler söz konusu değilse sorun olmuyor. Tavan kaplamaları içinde durum böyle. Örneğin aracınız ruhsatta beyaz ancak siz krem rengine çevirdiniz ,muayenede sorun çıkmıyor. Ancak kırmızı aracı mavi yaparsanız muayenede takılma olasılığınız yüksek. Tavan kaplamaları muayeneden rahatlıkla geçebiliyor.


ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN ZORUNLU BELGELER
Tüm araçlar için;

  1. Ruhsat
  2. Fenni Muayene İzin Belgesi
  3. Trafik Sigortası
  4. Egzost emisyon pulu

-   İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet.

  1. Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
  2. Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.

Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacak.