Детальное описание сварка инверторная у нас на сайте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PANİKATAK GELDİĞİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER ve NEFES EGZERSİZİ

Arkadaşlar öncelikle bu yazıyı bir kopyala yapıştır şeklinde yada bilip bilmeden kaleme almadık. Yıllarca panikatak tedavisi görmüş ve envai çeşit ilaç kullanmış birisi olarak yazıyorum. Yazıya panik atağın ne olduğunu anlatarak başlamayacağız çünkü internette bu hususla ilgili yeterince yazı var. Zaten panik atak hastalarının çoğu hastalığı hakkında yeterince bilgi sahibidir ve hastalığı tanımayan kimselerin olur olmadık tavsiyeleri ve yorumlarından olumsuz etkilenirler.

Panik atak (bundan sonra kısaca PA diyeceğiz) byinin alarm sisteminin bozulmasıyla oluşur. Ortada herhangi bir neden olmadığı hallerde dahi kendini gösterebilir. PA sırasında vucut korkuya verdiği tepkiyi verir. PA lı kişi korkmuş değildir ama vucudu yanlış bir alarmla korkuya verdiği tepkiyi vermeye başlamıştır. Bu nedenle nabız yükselmiş ,nefes alış verişi dengesizleşmiştir. Çoğu kez gırtlağa bir yumru saplanmış ve göğüste ağrılar meydana gelmiştir. Kanda adranalin yükselmiştir. PA lı kişi ortada korkacak birşey olmadığı halde böyle bir bedeni değişikliği anlamlandıramaz ve kalp krizi yada astım nöbeti geçirdiğini sanır. Oysa sadece bedeni korkmuştur. PA lı kişi kendisi korkmadığı için (atağın başladığı anda) bedeninin korku tepkisi verdiğini anlayamaz. Tüm dikkat vucuda kesilir.

Adranalinin yükselmesi ve beyinde oluşan çeşitli savunma tedbirlerinin getirisi olarak nefes düzensizleşir. İşte bu nefes dengesizliği PA yı dahada azdırır. Nefes ya çok hızlı alınıp verilmiş yada çok fazla tutulmuştur. Bu durumda kandaki karbondioksit ve oksijen dengesi bozulur. Esasen vucut bu durumu düzeltmek için harekete geçer lakin bu yarım saat alır. Yarım saatte PA sırasında bir ömür gibidir ve kişiyi çok yorgun ve bitkin düşürür. Yarım saatlik bir atak kişiyi tüm gün yorgun bırakabilir. Şimdi aşağıda nefes egzersizleri ile bu yarım saati nasıl bir kaç dakikaya indireceğimizi göreceğiz.

Kaldığımız yerden devam edelim. Nefesimiz düzensizleşmişti ve buna bağlı olarak vucudumuzda karbondioksit- oksijen dengesi bozulmuştu. Sık nefes alıp vermek kanımızdaki oksijen oranını artırır. Bu durumda kanımız bazik özellik göstermektedir. Bu durum kan damarlarının -özellikle beyine giden damarların büzülmesini ve bir tür sarhoşluk halinin gelmesini sağlar. Sadece bununlada kalmaz vucudumuzdaki tüm sıvıların dengesini bozar. Vucut kandaki oksijeni yeterince kullanamaz. Beyin damarlarının büzülmesi baş dönmesine ,kola giden damarların büzülmesi kollarda karıncalanma ve uyuşmalara ,kesik kesik nefes almakta göğüste ağrılara neden olur. PA lı kişi bu belirtilerle hepten kendisini kötü hisseder.

Esasen kesik ve sık nefes alma durumu için bu gayet normaldir ancak PA lı kişi kesik ve sık nefes aldığının ,nefesinin düzensizliğinin ve bununda adranalin seviyesinin değişimi sonucu olduğunun farkında bile değildir. İşte bu durumdada beyin acil durum sinyallerini devreye sokar ve tam bir Panik atak nöbetine neden olur.

NEFES EGZERSİZİ :

Sadece ve sadece nefesimizi kontrol ederek bu sıkıntıları çok daha kolay ve çabuk atlatabiliriz. Yapmamız gereken çok basit ve heryerde uygulayabileceğimiz bir yöntem.

A. İlk Adımda ;

1. Dik oturuyoruz ve karnımızı şişiriyoruz. Bu sayede diyafram şişiyor ve daha fazla hava alabilmemizi sağlıyor.

2. Üçe kadar sayarak yavaş yavaş nefes alıyoruz. Nefesimizi üç saniye tutup yine üçe kadar sayarak nefesimizi veriyoruz. Bu sayede kanımızdaki oksijen miktarı düşüp karbondiyoksit miktarı artıyor ve asit baz dengesi yerine geliyor. Damarlardaki büzülmeler normale dönüyor. 3 sn nefes al ,3 sn nefes tut ,3 sn nefes ver. Bu kadar basit bir yöntemle sıkıntılarınızın çoğundan kurtulabilirsiniz.

B. İkinci Adımda ;

İlk adım yeterli gelmediği hallerde elimize bir kese kağıdı yada poşet alıp onun içerisine soluyoruz. Bu sayede karbondioksitli hava alarak yukarıdaki etkiyi sağlıyoruz.

Bu nefes egzersizleri ile uyuşmaların ,sarhoşluk benzeri o beter hissin ,göğüse saplanan ağrıların ve uyuşmaların kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.

Kolay Gelsin.