TEMEL BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ
Acemi bir kullanıcıyız ve bilgisayar parçalarını tanımıyoruz. İşte bu yazı sizler için yazıldı. Yazımızda temel bilgisayar bileşenlerini herkezin anlayacağı bir dilden anlatmaya çalışacağız.
Ekran (Monitör): Monitör şuan bakmakta olduğunuz ekrandır :) .Piyasadaki monitörler artık LCD ye dönmüştür. Bir monitör için önemli özellikler görüntü çözünürlüğü ,yenileme hızı (refresh), renk ,parlaklık kalitesi ve ebatlarıdır. Cizim ,resim işleme gibi işlerle uğraşacaksanız ekranınızın büyük olması işinizi kolaylaştıracaktır. Oyun meraklısı isenizde monitörünüzün yenileme hızı önem kazanır.
Kasa : Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan dikdörtgenler pirizması şekilli parçadır. Kasa seçiminde önce dikey yada yatay duran bir kasamı istiyorsunuz bunu belirleyin. Piyasada en çok dikey ATX kasalar mevcuttur. Kasa hususunda dikkat etmeniz gereken iki husus vardır. Birincisi kasa yeterince havalanıyormu? Soğutma sistemi iyimi ? Soğutma sistemi yetersiz kasalar bilgisayarda ısınmaya ve doğal olarak yavaşlamalara neden olur. Standart kasaların soğutmasını kasa fanı yapar. Güçlü fanı olan yada sayıca çok fanı olan türler seçiniz. Bir diğer önemli hususta kasanın kaç vatt gücünde olacağıdır. Bileşenlere elektrik kasadaki güç kaynağından dağılır. Eğer çok fazla bileşen kullanacaksanız yüksek vattlı güç kaynağı olan kasalardan seçmelisiniz.
Anakart (main board): Anakartlar tüm bilgisayar bileşenlerinin üzerine monte edildiği ,bilgisayarın en önemli parçalarındandır. Kasaya monte edilir ve diğer tüm donanımlar ana karta bağlanır. Ana kart bileşenler arasında köprü vazifesi görür. Anakartınızın veri hızı bilgisayar performansını doğrudan etkileyecektir. Anakartınız kullanacağınız işlemci ve donanımla uyumlu olmalıdır. Bunun dışında ana kart alırken veri aktarım hızı temel kriterdir.
İşlemci (CPU): İşlemci adı üzerinde bilgisayarınızdaki işlemleri matematik temelli yapan parçadır. Anakart üzerine monte edilir. Piyasada intel ve AMD işlemciler mevcuttur. Eski AMD işlemcilerin ısınma sorunu varadı ,ancak yeni modellerde bu sorun aşıldı. AMD daha ucuzdur ,keza AMD uyumlu anakartlarda daha ekonomiktir. AMD tercihi size ciddi bir fiyat avantajı sağlayabilir. Eğer Çok yüksek hızlarda işlemci almayacaksanız AMD tercih edebilirsiniz. Çift çekirdekli ,4 çekirdekli işlemciler piyasaya sürülmüştür. Çekirdek sayısının artması performansı artıracaktır. Keza işlemci hızının artmasıda performansı artıracaktır ancak programcılık ,grafik tasarım gibi ,yada ileri seviyew oyunlar gibi işlerle uğraşmıyorsanız fazlada abarmanıza gerek yok.
Geçici Bellek (Ram): RAM bellek olarak bilinen kartlar bilgisayarınızın en önemli bileşenlerindendir. Bilgisayar hızınızı ve kullanabileceğiniz programları doğrudan etkiler. Ramlerde en önemli hususlardan biri RAM ın yüksekliğinden ziyade RAM hızıdır. 800 Mhz ,1333Mhz ,1600Mhz gibi hızlarda çeşitli Ramler vardır. Ram alırken en az 2 Gb Ram almanızı öneririz. Ne kadar yüksek Ram o kadar iyidir. Ramin kapasitesi bilgisayarınızın hazır geçici hafızasında tuttuğu veri boyutunu ifade eder. Yani 2 GB Ramli bir bilgisayarınız varsa bilgisayarınızı kullanmaya başladığınızda Bilgisayar 2GB a kadar veriyi Ram belleğinizde her an kullanıma hazır tutar demektir. Bütçenizin elverdiğince yüksek hızlı Ram seçmeye çalışın. Ayrıca RAM in ana kart üzerindeki kullanımı ile ilgili bir tasnifi mevcuttur. SD Ram ,DDR, DDR2 ,DDR3 Ramler en çok kullanılanlardır. DDR 2 yada 3 seçmeye bakın. Daha yüksek performanslıdırlar.
Hafıza (Hard disk): Hard-disk bilgisayarınızde verilerin depolandığı birimdir. Hard disk seçerken iki önemli unsur vardır. Hard disk kapasitesi ve hızı. Kapasiteyi ne kadar veri depolayacağınız belirler. Çok fazla film ,müzik gibi alan kaplayan unsurlar kullanacaksanız kapasitesi yüksek bir hard disk seçin. Hard disk hızı ise bilgisayarınızın tüm hızını etkileyecek bir unsurdur. 5400 Rpm ,7200Rpm ve 10.000Rpm hızlarında hdd(harddisk) ler piyasada mevcuttur. İşlemciniz ne kadar yüksek olursa olsun hard disk hızı yavaş olursa bilgisayarınızda veri okumada zorlandığı için yavaşlayacaktır. Paranıza göre alabildiğiniz en hızlı HDD'yi seçmenizi öneririz. SCSI ve ATA bağlantılı HDDler mevcuttur. Bu tamamen hddnin ana karta bağlanma şekli ile ilgilidir. SCSI bağlantı daha hızlı ve kullanışlıdır.
Ekran Kartı : Ekran kartı bilgisayar işlemcisinden aldığı verileri monitörünüze aktarmaya yarayan karttır. Ana kart üzerine monte edilir. Ekran kartları ısınmaya meyilli bileşenlerdir ve ısındıklarında kilitlenmelere ,tıkanıklıklara yol açar. Bu nedenle kendi fanı bulunan modeller daha performanslı olacaktır. Piyasada pekçok on board ,yani anakart üzerinde ekran kartları vardır. Gelişmiş bir sisteme ihtiyacınız yoksa ,oyunlarla aranız fazla iyi değilse ekonomi açısından onboard — yani anakart üzerinde bir seçim yaparak ekran kartına para harcamaktan kurtulabilirsiniz. Ekran kartlarında 6X ,8X gibi ifadeler vardır. Bu görüntü hızlandırıcı hızını bildirir. Rakam ne kadar artarsa o kadar hızlı çalışan bir kartınız var demektir.
Ekran kartı bilgisayar sisteminin 3 bileşeni kullanır.
1. Anakart; ekran kartına veri için bağlantı ve enerji sağlar.
2. Mikroişlemci; Her bir pikselle ne yapacağı kararını verir. Son zamanlarda üzerinde kendi işlemcisi bulunan ve bilgisayarınızı daha az yoran kartlar üretilmiştir.
3. Bellek; Ekran kartına gönderilecek bilgileri geçici olarak tutar. Ayrıca Ekran kartlarının kendi bellekleride vardır. Kendi belleğinin özelliği ve hızı bilgisayarınızın performansını etkileyecektir.
Görüntü Arayüzü olarak isimlendirilen Çözünürlük
VGA (Video Graphics Array) 640x480
SVGA (Super Video Graphics Array) 800x600
XGA (eXtended Video Graphics Array) 1024x768
WXGA (Wide eXtended Video Graphics Array) 1200x768
SXGA (Super eXtended Video Graphics Array) 1280x1024
SXGA+ (Super eXtended Video Graphics Array Plus) 1400x1050
WSXGA+ (Wide Super eXtended Video Graphics Array
Plus)
1680x1050
UXGA (Ultra eXtended Video Graphics Array) 1600x1200
WUXGA (Wide Ultra eXtended Video Graphics Array) 1920x1200
QXGA (Quad eXtended Graphics Array) 2048x1536
QSXGA (Quad Super eXtended Graphics Array) 2560x2048
Ses Kartı : Ses kartları genellikle on board- yani anakartla tümleşiktir. Yani anakart aldığınızda bünyesinde ses kartını taşır. Ancak profesyönel seslendirme ile uğraşacaksanız ,kaliteli bir ses sistemi istiyorsanız ilave ses kartıda almanız faydalı olacaktır. Ses kartınıza org vs. bağlayabilirsiniz.
TV Kartı : Bilgisayarınızdan TV seyretmenizi sağlayan bileşenlerdir. İlave birde antene ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Kendi çekim kapasitesi düşüktür. TV kartına VCD ,DVD ,Kamera vs. bağlayabilirsiniz. Radyolarıda çekerler.
Ethernet Kartı : Bilgisayarınızın modem gibi bileşenlerle bağlantı kurmasını sağlar. Ayrıca ev ve iş yeri ağlarınada bağlantı oluştururlar. Genelde tüm anakartlarda on borad yani tümleşik şekilde bulunmaktadır.
Modemler : Modem internete bağlanmanıza yarayan bileşendir. Günümüzde internet sağlayıcıları ücretsiz vermektedir.
CD DVD Room ve Kart Okuyucular : Hız yönünden çoğunlukla standarda oturmuştur. Artık çoğu yazıcılı yani CD yada DVD yi hem okuyan hemde boş CD, DVD ye yazabilen türden üretilmektedir. Yazma özelliği R harfi ile ifade edilir. Yani CD-R Cd yazabilir ,DVD-R Dvd yazabilir manasındadır. Dönüş hızı 52X gibi ifadelerle anlatılır. Kart okuyucularsa cep telefonları ,kamera ve dijital fotoğraf makinalarında kullanılan kartları bilgisayarınızda kullanabilmenizi sağlar.
|