WİNDOWS 8 İNCELEMESİ
Windows 8 Sistem Gereksinimleri :
1 GHz veya daha hızlı 32-bit (x86) veya 64-bit (x64) işlemci
1 GB RAM (32-bit) veya 2 GB RAM (64-bit)
16 GB sabit disk alanı (32-bit) veya 20 GB (64-bit)
DirectX 9 veya üstü grafik işlemci
Windows 8 Yenilikleri ve İlk Göze Çarpanlar :
Herşeyden önce Windows 8 win7 dahil diğer windows sürümlerinden oldukça farklı ve gelişmiş. Alışmak biraz zaman alacak gibi.Windows8 için windowsun android'ten ilhamlı hali desek sanırım pek abartmamış oluruz. Windows RT de tamamen tabletler düşünülerek hazırlanmış.
Windows 8 de ilk dikkati çeken husus değiştirilmiş başlangıç ekranı. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi başlangıç ekranına istenilen resim ,dosya ,klasör yada widget eklenilebilmekte. Bu sayede bilgisayarda istenilen uygulama direkt açılabilmekte. Henüz hiçbir program açılmamışken bu ekran internete bağlanarak kendini güncellemekte ve hiçbir başlangıç programı çalışmadan sadece istenilen uygulama çalıştırılabilmekte. Bu yöntem sıkça duyduğumuz "hemen bilgisayardan bakayım" diyenler için son derece hızlı ve pratik.
Windows 8 sosyal medyayı son derece ciddiye almış. Hemen her resim ve video için paylaşma seçenekleri sunuyor.
Windows 8 in en çarpıcı özelliklerinden biride hem fare ile hemde dokunmatik ekranla çalışabilmesi. İstenildiğinde her ikisi ile birdende çalışabiliyor. Dokunmatik ekranı olanlar için win8 büyük avantaj sağlıyor. Bilgisayarınızı cep telefonu gibi kullanabiliyorsunuz. Tıpkı akıllı cep telefonları gibi iki parmakla ekran büyütmek ,küçültmek ,tek parmağı ekranda kaydırarak uygulamalar arası geçiş yapmak ,ekranın altına dokunup içe doğru çekerek uygulama özelliklerine girmek oldukça kolay. Tabi tüm bunlar fare ilede mümkün. Ekranın sol üst köşesine geldiğinizde alt planda çalışan açık uygulamaları görebiliyorsunuz.
Akıllı cep telefonlarında bulunan "store/mağza" uygulama indirme işlemlerini win8 de yapmakta. Güncel ücretli — ücretsiz uygulama ve widgetları "google store" benzeri bir mantıkla windows mağzasından indirebiliyor ve bunları başlangıç ekranına aktarabiliyorsunuz.
Win8 yine android işletim sistemini andıran bir ekranlar arası geçiş sistemine sahip. Ekranın sol kenarına dokunup içe çekerek diğer ekranları görüyor ve istediğinize geçebiliyorsunuz. Son derece keyifli bir özellik.
Windows8 internet explorer 10 ile gelmekte. İE10 dokunmatik ekranlar düşünülerek dizayn edilmiş. Basit bir çekme ile sayfalar arası gezinilebiliyor. Sosyal medya paylaşımları ve e posta göndermek kolaylaştırılmış. Bir sayfayı üzerine çeşitli notlar alarak kolaylıkla paylkaşabiliyor yada e posta atabiliyorsunuz. Diğer explorer saürümlerine göre oldukça hızlı.
Win8 de arama yapmakta kolaylaştırılmış ve verimli hale getirilmiş. Ekranın sağ menüsünden internette, uygulamalarda, herhamgi bir klasörde arama yapabiliyorsunuz.
Metro bölümünde (modern arayüzde başlat menüsünün yerini alan kısım) Win8 de kişiler diye bir bölüm açılmış. Burada istediğiniz kişilerin bilgilerini saklayabiliyor ve iletişime geçebiliyorsunuz. Facebook twiter vs. unutulmamış. Mesajlaşmak için ayrı bir uygulama geliştirilmiş. "Message" uygulamasını çalıştırdığınızda kişiler listesinden eklediğiniz kişiler ile mesajlaşabiliyorsunuz. Face twiter ,msn ..vs. destekleniyor. Windowsphone nız varsa senkronize çalıştırabiliyorsunuz. Sosyal medyaya çok önem verilmiş. Şöyleki resimler klasöründe bile facebook hesabınızdaki resimleri görebiliyorsunuz. Resimler klasörünün bir diğer güzel eklentiside "aygıt ekle" kısmı. Fotoğraf makinesi ,cep telefonu gibi aygıtları bir defa tanıttığınızda "fotoğraflar" ne zaman takarsanız takın klasörde resimlere ulaşabiliyorsunuz. Müzik klasörü açıkken win+c tuş kombinasyonuyla ara menüsüne ulaşabiliyor ve sadece açık olan müzik klasöründe arama yapabiliyorsunuz.
Win8 xbox ve windowsphone larla tam bir uyum içerisinde. Metro menüsüne Map uygulamalarıda eklenmiş. BingMap kullanılıyor ve bu şekilde istediğiniz haritalara ulaşabiliyorsunuz. Tıpkı bir akıllı cep telefonu gibi map, haberler, hava durumu gibi bilgilere metro arayüzü ile ulaşabiliyorsunuz.
Bilgisayarınızın kablosuz ağ kullanan cihazlarla (yazıcı ,cep tel ..vs) etkileşimi artırılmış.
Win8 in açılış hızı oldukça hızlı. Ram kaynaklarını daha tasarruflu kullanıyor ve şimdiye kadarki en hızlı windows sürümü gibi görünüyor. Ayrıca alışık olduğumuz masaüstü ve araç çubuğuda basit bir yazılımla yerli yerine gelebiliyor. İlave olarak isteyenlere modern arayüz dedikleri arayüzüde kullanma inkanı sağlanmış. Modern arayüzde başlat menüsü yok. Bunun yerine başlat menü bölgesine geldiğinizde tablet yada androitlerde olduğu gibi kayar bir menü geliyor. Buna metro diyorlar. Gelen menü android ekranları benzeri bir deneyim sunuyor.
SkyDrive isimli yazılımla dosya ve uygulamalarınıza skydrive yüklü başka bilgisayar yada cep telefonundan ulaşabilirsiniz.
Win+C tuş kombinasyonuyla ulaşılan ara yüzde arama ,ayarlar, paylaşım gibi menülere ulaşım sağlıyorsunuz. Burada settings kısmından bilgisayar ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Ayarlar ve menüleri oldukça değişmiş.
Özetleyecek olursak Windows 8 alıştıktan sonra oldukça pratik, kullanışlı, hızlı, sistemi yormayan ve sosyal medya ile akıllı cep telefonu gibi cihazlarla tam bir uyum içerisinde çalışan şimdiye kadarki en başarılı işletim sistemi gibi görünüyor. Android işletim sisteminin neredeyse tüm artı noktalarından faydalanılmış.
Şimdi Gelelim Windows 8 kısa yol tuşlarına :
Windows Tuşu: Modern arayüz ile klasik masaüstü arasındaki geçişi sağlar.
Windows Tuşu + C: Charm Bar’ı açar.
Windows Tuşu + Tab: Modern arayüz görev çubuğunu açar.
Windows Tuşu + I: Charm Bar üzerindeki ayarlar sekmesini açar.
Windows Tuşu + H: Charm Bar paylaşım sekmesini açar.
Windows Tuşu + K: Charm Bar cihazlar sekmesini açar.
Windows Tuşu + Q: Uygulama arama alanını açar.
Windows Tuşu + F: Dosya arama alanını açar.
Windows Tuşu + W: Ayarlar araması alanını açar.
Windows Tuşu + P: Çift monitör ve İkinci ekran ayar alanını açar.
Windows Tuşu + V: Bildirimlerin görüntülenmesini sağlar.
Windows Tuşu + PrtScn: Ekran görüntüsü alma ve ardından alınan ekran görüntüsünü otomatik olarak “Resimlerim” klasörüne kaydetme işlemini yapar.
Windows Tuşu + Enter: Ekran okuyucusu işlemini başlatır.
Windows Tuşu + E: Windows Gezgini üzerinde “Bilgisayar” penceresini açar.
Windows Tuşu + R: Windows Çalıştır penceresini açar.
Windows Tuşu + Pause/Break: Windows Sistem penceresini açar.
Windows Tuşu + M: Tüm Windows pencerelerinin simge durumuna gelmesini sağlar.
Windows Tuşu + Shift + M: Simge durumuna gelmiş tüm pencereleri geri getirir.
Windows Tuşu + D: Masaüstünü gizler / gizlenmiş masaüstünü geri getirir.
Windows Tuşu + L: Bilgisayarı kilitler.
Windows Tuşu + Shift + Sol/Sağ Yön Tuşu: Bir monitörden diğerine geçiş sağlar.
Windows Tuşu + F1: Windows Yardım ve Destek penceresini açar.
Esc: Charm Bar’ın ya da metro arayüz ana ekranının kapanmasını sağlar.
Ctrl + Esc: O sırada ekranda olan Windows 8 uygulaması ile metro arayüz arasında geçişi sağlar.
Ctrl + Yukarı/Aşağı yönde fare hareketi: Semantik yakınlaştırma/uzaklaştırma işlemini başlatır.
Kolay Gelsin.
|