ARAZİDE YÖN BULMA TEKNİKLERİ
Üç aşağı beş yukarı haritada hangi bölgede olduğunuzu biliyorsanız ,yanınızda harita olmasa bile yön tayini ile yolunuzu bulabilirsiniz. En azından ters istikamete gitme ihtimaliniz kalmaz. Arazide yürürken herkes düz yürüdüğünü sanır ancak solakların sol ,sağlakların sağ ayağı daha güçlü olduğundan uzun yürüyüşlerde düz gittiğini sanan kişi gerçekte geniş bir daire çizer.
Bu daire çizmenin önüne geçebilmenin tek yolu gideceğiniz hedefi saptayıp onu üç dört parçaya bölerek daha yakın hedefleri birleştirerek ana hedefe ilerlemektir. Şöyleki ;
Kutup Yıldızı ile Kuzeyi Bulma : Halk arasında sıkça söylendiği gibi gökteki en parlak yıldız kutup yıldızı değildir. Kutup yıldızını bulmak için aşağıdaki resmi inceleyin ve hafızanıza kazıyın. Gökte büyük ayı ve küçük ayı takım yıldızları vardır. Bu yıldız takımları biri birine bakan iki cezve gibidir ve kolay ayırt edilebilirdir. Küçük cezvenin 1. yıldızı kutup yıldızıdır ve hep kuzeyi gösterir.
Güneş ile Yön Tayini İçin : Eğer sabah saatlerinde yada akşam saatlerinde arazideysek güneşin doğduğu yerin doğu, battığı yerin batı olduğunu biliriz. Bu durumda yüzümüzü doğuya döndüğümüzde arkamız batı ,sol kolumuz kuzey,sağ kolumuz güneyi gösterir.
Saatimizin akrebinin güneşe doğru tutarız (saat doğru olmalıdır). 12 sayısı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortası bize güneyi gösterir.
Bir başka yöntemde ise yere dik bir sopa çakılır. Saat 12:00'deki gölge sopanın dibinden biraz kaymıştır. İşte sopanın dibinden biraz dışarıya olan bu gölgenin bulunduğu yön bize kuzeyi verir. Tabi kuzy yarım kürede. Güney yarımkürede ise bunun tam tersi olur.
Yine başka bir yöntemde güneşli bir gün ise sopa ve gölgesi yardımı ile yön bulunabilir. Sopanın gölgesi işaretlenir. Bir süre sonra yer değiştiren gölge ucu tekrar işaretlenir. Bu iki işareti birleştiren çizgiye dik doğru Kuzey Güney eksenidir. Birinci işareti sola ve ikinci işareti sağınıza aldığınızda yüzünüz kuzeye bakmaktadır.
Ağaç Kayaçla ve Araziye Bakarak Yön Tayini : Kuzey cepheler az güneş aldığı için su bakımınan zengin olur. Bu nedenle bitki örtüsü kuzeyde daha yoğundur. Ağaç ve kayaların kuzeye bakan yüzlerinde bu nedenle yosunlanma görülür. Minare kapıları GÜNEY istikametindedir. Müslüman mezar başları batıya bakar. Karıncalar yuva yaparken çıkardığı toprağı yuvanın KUZEY istikametine yığar.
Eğer Kaybolursanız? Panik içerisinde çığlıklar atarak sağa sola koşturun.. değil tabiki. Temel esas olarak haritadaki yaklaşık yerinizi düşünerek yerleşim yerlerinin yönünü hatırlamaya çalışın. Kendi konumunuzdaki yönleri tespit ederek hep aynı yönde ilerleyin.
Akarsu varsa akarsuları takip edin çünkü yerleşim yerleri akarsu kenarlarına kurulur.
Arazi eğimlerine bakarak aşağı istikamete doğru yürümeye özen gösterin. Yerleşim yerleri rakım arttıkça azalır.
Arazideki bitki örtüsünü takip edin. Daha yoğun bitki örtüsü demek su demektir ,suda yerleşim yeri ihtimalini artırır.
Kış ve bahardan kalma dere izlerini takip edin. Bir müddet sonra birleşerek akarsu yada göl oluşturmuş olabilirler.
Kolay Gelsin.
|