SAĞLIK İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından ilk sıraları düzenli egzersiz ve spor alırken bu altın kuralında ilk maddelerinden birisi yürüyüştür. Sitemiz mühendis ve teknisyenlerden oluşan yazarlarının pek anlamadığı bu konuyu atletizm uzmanı ve beden eğitimi öğretmeni H.D. ye sorduk. Konu yan gelip yatma yada semirme provaları olsaydı biz hallederdik ancak malesef insanlar bu değerli faaliyetleri hobi sınıfında görmüyor. Biz şahsen yürümek faydalı olsaydı tavşan 150 yıl tosba 12 yıl yaşardı diye düşünüyoruz. Ancak doktorlar aynı kanaatte değil.
Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları :
Yürüyüş yapmanın faydalarını sizin için doktorlara sormadık çünkü sormasanızda her yerde söylemekteler. Özetle burada değinelim istedik. Faydalarına gelmeden önce doktorların sık yaptığı bazı uyarılara değinelim.
1. Vucudunuza naylon gibi terletici ve vucudun hava almasını engelleyici şeyler sarmayın.
2. 40 ve üzeri yaşlarda ,kalp damar hastalıkları ,tansiyon sorunları olanlar ve şeker hastaları doktorunuza danışmadan yürüyüş planı yapmayın.
3. Aşırı sıcaklarda yürüyüş yapmayın.
4. Aşırı yemeklerin ardından yürüyüş yapmayın.
5. Susuz kalmamaya dikkat edin ve sıkıntılı haller olduğunda yürüyüşe ara verin.
NOT: Yürüyüşte en önemli unsur ayakkabılardır. İnce tabanlı ve mokosen ayakkabılar kullanmayın. Uygunsuz ayakkabılar iskelet sisteminize ,özellikle eklem ve omurilik sisteminize ciddi zararlar verebilir. Ortopedik yürüyüş ayakkabılarından edinmenizi öneririz. Yürüyüş ayakkabıları genel olarak tam ortopedik ,ayakta boşluk bırakmayan ,yumuşak tabanlı, fazla yüksek ve ağır olmayan ayakkabılardır.
Şimdi birtürlü gelemediğimiz ancak gelmeyi çok istediğimiz faydalar kısmına;
1. Yürüyüş kan dolaşımını düzenler ve iyileştirir. Tüm vucutta damar tıkanıklığı riskini azaltır. Tansiyonu düzenler.
2. Tüm kasları güçlendirerek zindelik kazandırır. Metabolizma hızını artırır. Kalp kasları dahi yürüşle güçlenir.
3. Kalbin herbir atımda pompaladığı kan miktarını artırır. Bu nedenle ıstırahat halinde dahi nabız sayısı düşer.
4. Kalpte yan damarların güçlenmesini sağlayarak tıkanmalarda dahi kriz riskini azaltır.
5. Sindirim için faydalıdır. Yürüyüş bağırsak tembelliği ,hazımsızlık gibi sorunlara çözüm sağlar. Gazların atılmasını sağlar. Sağlıklı bağırsaklar için yürüyüş çok önemlidir.
6. Beyine giden oksijen miktarını artırarak zihinsel aktivitelerde performansı artırır.
7. Akciğer kapasitesini artırır.
8. Kandaki trigliserid ve kötü huylu kollestrol miktarını düşürür. İyi huylu kollestrol seviyesini artırır.
9. Bilinçli yapıldığında bel ve boyun ağrılarını hafifletir. Bel ve boyunda oluşan ağrıların çoğunun nedeni bel ve boyun kaslarının yeterince güçlü olmamasından kaynaklanır. Yürüyüş bu kasların güçlenmesini sağlar.
10.Yürüyüş kemikleri sertleştirir.
11.Uykusuzluğu azaltır. Yaşlanmayı geciktirir.
12.Yürüyüş vucuttaki endofrinlerin -seratonin dahil salınımını artırır. Düzenli yürüyüş yapan kişilerde bu nedenle depresyon ve buna bağlı rahatsızlıkların görülme oranı düşüktür. Psikolojik sorunları olan çoğu insan için yürüyüş ilaçlar kadar etkilidir.
13.E daha ne olsun? Yetmezmi.
SAĞLIKLI BİR YÜRÜYÜŞ İÇİN MUTLAKA OKUYUN :
Yaptığınız yürüyüşün faydasını görmek ve amacına ulaşmasını sağlamak için mutlaka aşağıdaki kurallara dikkat etmelisiniz. Aksi halde özellikle iskelet sisteminiz olumsuz etkilenebilir ve boşuna yorulmuş olabilirsiniz.
1. Yürüyüş tempolu olmalı. Tempo yürüyüşün başlarında düşük tutulmalı ,yavaş yavaş tempo artırılmalı ve yürüyüşün sonlarına doğru tekrar düşürülmeli. 40 Dakikalık ideal bir yürüyüşte ilk 5 dakika düşük tempo ,30 dakika yüksek tempo ve son 5 dakika yine düşük tempo tutulmalı. Yüksek tempo olarak isimlendirdiğimiz 30 dakikalık kısım kişinin bir engeli yoksa maksimum yürüyüş temposunda tutulmalı.
2. Yürüyüş doktorunuz aksini söylemedikçe en az 40 dakika olmalı. Özellikle zayıflamak için yürüyenler daha dikkatli olmalı çünkü vucuttaki yağ hücreleri 30 dakikadan sonra erimeye başlar.
3. Yürüyüş periyodik olmalı. İmkanınız varsa her gün. Yoksa birer gün arayla yürümelisiniz.
4. Yürüyüşün süresini ve yoğunluğunu zaman zaman artırıp azaltmalısınız. Rutin ve sürekli yürüyüşlere vucut zamanla alışıp tepki vermeyecektir. Keza tempoyuda zamanla değiştirin.
5. Kalp damar ve tansiyon sorunlarınız varsa tempoyu fazla yüksek tutmayın.
6. Terinizi emecek hafif kıyafetler giyin . Ayakkabı çok önemlidir, yürüyüş ayakkabısı edinin.
7. Herkezin yürüyüş şekli farklıdır ancak genel olarak önerilen yürüyüş stili şu şekildedir; bel ve sırt dik tutulacak ,adım aralığı çok uzatılmayacak ,kollar bacaklara ters yönde hafif salınacak ve mutlaka kalça ve karın kasları sıkılı tutulacak. Adım topukla yere basarak başlayacak ve parmak uçlarıyla sonlanacak ,yere dik ayak vurulmayacak.
8. Yaptığınız spor her ne olursa olsun egzersiz sonu açma ve germe hareketleri yapmayı unutmayın. Bu hareketler hem kaslarınızı dinlendirir hemde kaslarda biriken laktik asiti dağıtarak olası kas ağrılarını ve tutulmaları önler.
Kolay gelsin.
|