İlk yapmamız gereken bozuk yüzeyi bir spatula ile iyice kazımak ve temizlemektir. Mümkünse kalkması muhtemel yerler kaldırılır ,duvar temizlenir. Daha sonra bir kovada alçımızı hazırlayacağız. Alçı çok sert olursa bozuk yüzeyi düz dolduramaz ve dökülür ,tutunamaz. Çok çıvık olursada akar şekil almaz. Ne çok yumuşak ne çok sert olmalıdır kıvam. Saten alçılar genellikle 10 kg alçıya 7 lt su oranında karıştırılır ancak alacağınız markanın kutusunda yönerge var ise siz o yönergeye uyun.
Yüzeyi iyice kazıdıktan sonra bir fırça ile tozunu alın ve bir fısfıs yada sünger ile nemlendirin. Nemli yüzey alçının daha iyi tutunmasını sağlar.
Yüzeyi hazırladık ,alçımızı hazırladık. Şimdi delikleri yada zedelenmeleri onarmaya geldi sıra.
Onaracağınız yüzey ince küçük bir alansa -civi deliği gibi küçük bir spatula seçin. Spatulaya bir miktar alçı alıp nemlendirdiğiniz yüzeye bastırarak yedirin. Spatulayı tek bir yöndehareket ettirin. Örneğin deliğin yukarısından alçıyı bastırarak aşağı doğru çektirin. Bu sayede delik kapanacak ancak fazlalık alçı spatulada kalacaktır. Daha sonra bir kaç kez daha üzerinden geçerek alçıyı duvara iyice yedirin.
Onaracağınız yüzey çok geniş ise bir miktar alçı filesi ile bölgeyi doldurup alçıyı uygulayın.
Ortalama bir saten alçı 3 saatte donar. Spatula ile deliği yarayı onardıktan sonra çeşitli çizikler kalmış olabilir. Sağlam yüzeyle bir fark oluşturmuş olabilir. Bu normaldir. Şimdi bu farkı ve çizikleri gidereceğiz. Önce alçının donmasını ,en azından sertleşmesini bekleyin.
Elinizdeki sıfır zımparayı süngere sarın yada elinizlede uygulayabilirsiniz. Sıfır zımpara ile yuvarlak hareketler yaparak çizikleri giderin. Yüzeyler arası farklar tamamen gidene kadar yuvarlak hareketlerle duvarı zımparalamaya devam edin.
Halen ufak tefek pürüzler kalmış olması muhtemeldir. Şimdi süngeri ıslatın ve ıslak süngerle alçıyı yuvarlak hareketlerle ovun.
Alçı işiniz bitti. Şimdi sıra boya işlerinde. Boya için Boya badana nasıl yapılır sayfamızı okuyabilirsiniz.
Kolay gelsin... |