BÜRÜLÖR AYARLARI ve ARIZALARI :

Öcelikle brülör ayarı ince bir iştir. Bürülör ayarı yapmak için baca gazından gerekli ölçümleri yapmak gereklidir. Baca gazının CO ,CO2 gibi gaz değerleri alınarak ,sıcaklık gibi çeşitli değerleri ölçülerek bürülöre ayar yapılır.

Eğer işin uzmanı değilseniz ve yetkiniz yoksa bürülörlere müdehale etmeyin. Bizim bu yazıyı yazmamızın amacı bürülör ayarları ,arızaları ile ilgili bir bakış açısı ve teknik alt yapı oluşturmaktır. Bürülör ve kazanlarla bilinçsizce oynamak ciddi tehlikelere sebebiyet verebilir.

Piyasada çok değişik markalar olsada genel karakteristikleri benzerdir.

Doğal gaz bürülörlerinin arızaya geçmesinde en sık karşılaşılan sorun doğru hava yakıt karışımının sağlanamamasıdır. Bunda doğalgaz şirketlerininde büyük katkısı vardır. Normalde gaz hattında basınç 20 Bar da sabit kalmalıdır. Ancak ülkemizde çeşitli nedenlerle bu basınç 16 Bara kadar düşebilmektedir. Basınçtaki dalgalanmalarda bürülör ayarlarını bozmaktadır. Gaz basıncını ölçmek için bürülöre gazın giriş yaptığı boru üzerinde bir basınç müşürü arayın. Bir sibop görünümü veren yuvaya Barometrenizi takın ve basıncı ölçün. Basınç 20 Bar ın altındaysa sorun sizden çok gaz basıncındadır ,doğalgaz şirketinin basıncı artırmasını beklemek gerek çünkü düşük basınca göre bürülörünüzü ayarladığınızda gaz basıncı normale dönünce sorun olacaktır.

Bürülörün sorunu nedir? Neden arızaya geçer? sorularının cevabını dijital bürülörlerin verdiği arıza kodlarından okuyabiliriz. Bir önceki nesil brülörlerde ise ışıklandırma sistemi ile kod verir. Örneğin peş peşe 6 kez yanıp sönme ,4 kez yanıp sönme gibi.Bürülör markanızın internet üzerinde broşürleri ve arıza kod açıklamaları mutlaka vardır. Bu şekilde okuyabilirsiniz. Ancak çoğu kazanda dijital sistem yoktur. Bu gibi kazanların arızalarını beyin diyede tabir edilen "sayaç"tan okyacağız.

Yandaki resimde sık kullanılan bir bürülörde yeri gösterilmiştir.

Yandaki resimde sayaç net olarak görülmektedir. Sayaç bürülörün arızaya geçtiği renkte takılı kalır ve biz bu renge bakarak sorunun nedenini öğreniriz. Markalar arası renk kodları değişebilmekle beraber genelde standartlaşmıştır. Siz emin olmak adına bürülörünüzün internet sitesine girerek bu kodların teyidini alın. Varsa kitapçığında açıklamalar mevcuttur ,edinmeye çalışın.

Yeni nesil brülörlerin çoğu dijitaldir ve arıza kodunu dijital ekrandan verir. Brülörünüzün internet sitesinden broşürlerine bakabilir veya kitapçığına bakabilirsiniz.

Arıza kodu bize sorunun nerede olduğunu bildirir. Mesela bürülör hava

alışında arızaya geçiyorsa hava damperi ayarında sorun olabilir ,ateşleme esnasında arızaya geçiyorsa elektrodlarda (soldaki resim) sorun olabilir.

Brülörünüz hava yakıt karışımında sorun varsa ve elinizde ölçüm aletleri yoksa ,siz servis gelene kadar göz kararı ayar yapabilirsiniz. Bunun için alev rengini takip etmeniz gerek. Buradaki sayfamızdan alevin olması gereken rengini öğrenebilirsiniz. Alev açık sarı ise hava fazladır. Hava Damper vidasından havayı kısın .Yok eğer alev rengi çok koyu ise hava azdır ,hava miktarını artırın. Yada tam tersi gazı kısabilir yada açabilirsiniz. Ancak gaz miktarının azalması kazanınızın üreteceği kaloriyi düşürecektir. Ayarı hava damperinden yapmanızı öneririz.

Kazanınız ateşleme sırasında arızaya geçiyor ,gazı ateşleyemiyorsa elektrodlarınız sorunlu olabilir. Özellikle az hava ile yanan kazanlarda kurum ve is oluşur. Bu is elektrodunuzu kaplayarak ateşlemeyi önleyebilir. Keza elektrodların mesafesinde hata olduğunda da ateşleme yapamaz. Elektrodlarınızı sökün ve mazotla iyice temizleyin. Sonra yerine bağlarken iki elektrod ucunda iki mm (2 mm) mesafe kalacak şekilde monte edin.

Kolay Gelsin.