EPS : Günümüzde kullanılan mantolama sistemleri ve yalıtım levhaları arasında, en popüler olanı EPS (Ekstrüde Polistiren) mantolama ve yalıtım levhasıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik (0,031 W/mK)değerine sahip olan EPS'yalıtım levahları yangın sınıfı B-1 (Zor alevlenici) ve min.20 Kg/m³ yoğunluktadır. Ülkemizde, dış cephe ısı yalıtımında, çoğunlukla 3 cm kalınlığında, binili tipleri kullanılmakla birlikte, teras yalıtımı, özel işlemler veya istenildiği durumda, 5 cm kalınlığında mantolama levhalarıda kullanılmaktadır. Nefes aldığı iddea edilsede taş yünü kadar rahat nefes almadığı kesindir.
XPS : Ekspande Polistiren. Birim hacim kütlesi 16 Kg/m³ ve Isı iletkenlik değeri 0,040 W/mK'dır. EPS levhalara göre daha ekonomik olan XPS mantolama yalıtım levhaları B-1 yangın sınıfına girerler. Malzeme her ne kadar yanmaz görünsede yangın sırasında oldukça zehirli bir duman vererek boğulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle AB ülkelerinin çoğunda yasaklanmıştır. Beyaz köpük olarak da bilinir. Nefes almaz. Bunun anlamı özellikle nemli bir bölgede yaşıyorsanız evinizde rutubet sorununuz olacaktır.
Taşyünü : Isı yalıtımı ve ses yalıtımı amacı ile kullanılan taşyünü, diğer yalıtım ve mantolama, levhalarına kıyasla daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Doğal yapısı nedeni ile yangın sınıfı A (Yanmaz) olan taşyünü 0,040 W/mK ısı iletkenlik değerine sahiptir. Nefes alan bir malzemedir. Nemli ve rutubetli bölgeler için tavsiyemiz taş yününden yanadır. Yanma ve duman sorunuda yoktur. Yüksek ses yalıtımı sağlar. Cadde üzeri binalarda tavsiyemizdir. Nispeten pahalıdır.
EPS ,XPS ve Taş yünü ile mantolama yapacaksanız bilmelisinizki işçilik çok önemlidir. Eğer işçilik iyi yapılmazsa 5-10 yıl zarfında binanızın sıvaları dökülmeye başlayacak ve yüksek onarım masrafları oluşturacaktır. Bu nedenle üçün beşin hesabını yapmadan uzman ekiplerle ve kaliteli malzemelerle çalışmanızı öneririz. Özellikle fileleme ve sıva kısmı oldukça önemlidir. Keza kullanılacak dübeller oluşacak ısı köprülerini kesmesi ve sağlamlık açısından çok önemlidir.
Isı Yalıtım Sıvaları : Son dönemde teknolojik gelişmeler yalıtımlı sıvalar üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu sıvalar hem yanmaz ,hem ses yalıtımı sağlar hemde nefes alabilir. Ancak bu sıvaların etkin kullanımı ve istenilen verimi verebilmeleri için hem iç hemde dış cephede kullanılmasını öneririz. Bu sayede %60 ısı yalıtımına ulaşabilir ve ses kirliliğinden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Özellikle binanızı yeni yapıyorsanız bu ürünleri öneririz. Hem iç hem dış sıva olarak bu ürünler kullanıldığında sadece dış gürültülerden değil ,evinizin içerisindeki odalar arası seside kesmiş olursunuz.
Isı yalıtım Boyaları : Bu ürünler yüksek teknolojinin nimetlerindendir. Havası tamamen alınmış silisyum -seramik parçacıklarının boya ile seyreltilmesi ile imal edilir. Bu boyalar tek başına bile %10-20 oranlarında yalıtım sağlayabilmektedir. Mantolama ve ısı yalıtım sıvalarının üzerine kullanmanızı öneririz.
Son zamanlarda mantar levhalar ,cam köpüğü ,fenol köpüğü gibi oldukça çeşitli yalıtım malzemeleri piyasaya sürülmüştür. İlgilendiğiniz malzemeleri kıyas yaparken aklınızda aşağıdaki kriterler bulunsun :
1. Isıl iletkenlik değerine bakın. Isıl iletkenlik değeri ne kadar düşükse size o denli yüksek yalıtım sağlayacaktır.
2. Malzemenin nefes alabilirliğine bakın. Nefes almayan malzemeler özellikle nemli bölgelerde ciddi yoğuşma ve rutubet sorununa neden olur.
3. Malzemenin yangın sınıfına bakın. Ancak yanmaz sözüne inanmakla kalmayın. Pek çok malzeme yanmaz olmasına rağmen ısındığında duman oluşturarak yanmadığı halde boğulmalara neden olmaktadır.
4. Malzeme ne kadar ses yalıtımı sağlıyor kıyaslayın. Ses yalıtımı evinizin konforunu ciddi oranda etkileyecektir.
5. Bakım periyotlarını kıyslayın. Örneğin XPS ile yapılan bir mantolama bölge şartlarına ,kullanılan malzemeye ve işçiliğe bağlı olarak 10-20 yıl sonra sıvasını atmaya başlayacaktır. Oysa ısı yalıtım sıvalarının böyle bir masrafı yoktur, bir defa yapılır.