mayfair-london.co.uk. таблетки сиалис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMPAKT ve DSLR FOTOĞRAF MAKİNELERİNE GENEL BAKIŞ

Dünyada ışığın çeşitli özellikleri ile ilgili çalışmalar milattan önceki yıllara dayanır. Fotoğraf makinelerinin yaklaşık 400 yıllık, fotoğrafın ise 150 yıllık geçmişi vardır.
Dinsel etmenlerle fotoğrafın tartışıldığı 1840’lı yıllarda, İlk Osmanlı fotoğrafçıları azınlıklar arasından çıkar.  ll. Abdülhamit’in “Yıldız Albümleri” olarak bilinen fotoğraf koleksiyonu, günümüze ulaşan mükemmel tarihi belgelerdir.
1934 yılında nüfus kağıtlarında fotoğraf kullanımının zorunlu hale getirilmesiyle, fotoğrafçılık ülkemiz çapında yaygınlaşmaya başlar.


Fotoğrafa dair küçük bir bilgi verdikten sonra gelelim asıl konumuza;
Günümüzde  sosyal ağların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, fotoğraf ve fotoğrafçılık yeni bir ivme kazandı. Gidilen her mekanı fotoğraflayarak yer bildirimi yapmak moda artık. Bu da yetmez, insanların yediklerini, içtiklerini gösterdiği ve hatta duş alırken, yatarken, uyurkenki hallerini paylaştığı  fotoğraflara sıkça rastlamak mümkün.
Sosyal ağlarda dolaşan manzara, portre, çiçek böcek fotoğraflarından etkilenip, “Ben de çekebilirim, çekmeliyim.” diyorsunuz. İnternette, yüzlerce gerekli gereksiz bilginin içinde boğulup doğruca bir teknoloji mağazasında soluk  alıyorsunuz. Satış elemanlarının belki de hiç ihtiyacınız olmayan bir makineyi size satmasıyla, bol bol çekim yapmaya başlıyorsunuz.  Ama o da ne, fotoğraflarınız hiç de istediğiniz gibi olmuyor. Kötü makine diyor köşeye atıyorsunuz.
İster cep telefonu ister kompakt, ister DSLR, makine sadece fotoğraf çeker. O kareye hayat verense sizin gözünüzdür. En uygun kadrajı yani fotoğraf karesinin görüntü sınırlarını yakalamak için linkteki yazımızı okuyabilirsiniz.


Öncelikle fotoğraf çekme amacınızı belirleyin. Eğer amacınız eşiniz ve çocuklarınızın özel günlerini, gittiğiniz yerleri , mekanları, eş dost arkadaşlarla anı fotoğrafları çekmekse,  bunun için ISO, ASA, diyafram, enstantane ışık vs.. gibi bilgilerin içinde kaybolmadan ve koca DSLR makineleri taşıma derdi olmadan,  gittiğiniz her yere cebinizde götürebileceğiniz,  biraz donanımlı kompakt makineler ihtiyacınızı fazlasıyla görür.

Kompakt makine nedir?


Kabaca tanımlarsak, boyutları küçük, kolay taşınabilen, lensleri değiştirilmeyen, hazır çekim modlarına sahip, fiyat açısından cazip dijital makinelerdir.
*Bu tarz makinelerde kaç megapiksel, yani yüksek mp olmasından ziyade, görüntü sensörünün boyutuna  dikkat etmeniz gerekir.  Makinelerde sensör boyutu  1/2.5" ,1/2.3" , 1/1.6, 1/1.8"  gibi değerlerle ifade edilir. Daha büyük sensör, daha iyi renk derinliği ve alan derinliği sağlar.
Zannedildiği gibi yüksek mp iyi fotoğraf demek değildir. Mp fotoğrafın büyüklüğü ile ilgilidir. Profesyonel değilseniz ve büyük baskılar almayacaksanız, yüksek mp yerine sensörü büyük makine tercih etmeniz yerinde olacaktır. Ayrıca mp yükseldikçe fotoğraflarınızın hafıza kartında kapladığı alan da fazla olacaktır.
*Optik zoom’u yüksek olan bir makineyi tercih edin.  Digital zoom ve optik zoom farklı özelliklerdir. Optik zoom makinenin bir görüntüye, aynı boyutta aynı netlikte zoom yapması demektir. Yani tıpkı bir dürbün gibi objeyi optik olarak yaplaştırma işlemidir. Netliğin bozulmaması bu nedenledir. Dijital zoomda ise netlik değişmez sadece pixel büyür, o da görüntüyü bozar. Tıpkı bir resim izleme programında herhangi bir resme zoom yapmak gibi.
*Artık kompakt makinelere vizör koymuyorlar.  Lcd ekranlar ışıkta patlama yapabiliyor, pil ömrünü azaltıyor. Benim tercihim vizörlü makineden yana, fotoğrafı vizörden çekerim Lcd den bakarım.
*Mümkünse manuel ayarlarada sahip olan bir makine almaya çalışın. Kendinizi geliştirmek ve daha sonra alacağınız fotoğraf makinesi tercihinizi belirlemek için, yapacağınız seçim önemli bir etkendir.
*Bu tür makinelerde dahili batarya yerine şarj edilebilir pil bulunanları tercih etmek daha mantıklıdır. Yedek pil kullanma ve her yerden pil alabilme şansınız vardır.

Kompakt modellerde çok çeşitli marka ve alternatif bulmak mümkün.  Orta ölçekli fiyatlarıyla aşağıda ki modelleri inceleyebilirsiniz.

Fujifilm FinePix F660EXR
Samsung WB250F
Sony Cyber-shot DSC-HX20V
Canon G15-16,
Nikon P7700, Panasonic LX-5/7,
Olympus XZ-2

DSLR makine nedir?


Değiştirilebilir objektifli dijital fotoğraf makinelerine verilen addır.
DSLR makinelerin kompakt makinelerle karşılaştırmak çok mantıklı değildir. Her ne kadar fotoğraf çekim amacıyla kullanılsa da farklı kulvarla ait makinelerdir.
Daha çok profesyonel anlamda fotoğrafçılık yapmayı düşünenler, fotoğrafçılığı ciddi hobi olarak yapan, yapmayı  düşünen kesime hitap eden makinelerdir.
En büyük dezavantajı pahalı gövde ve ekipmanlara sahip olmasıdır.  Ebatı kompakt makinelere oranla daha büyük ve ağırdır. Bu da anı yakalama çabasında  olan fotoğrafçı için büyük dezavantaj oluşturur.  Günün her saati yanınızda taşımanız özellikle farklı türlerde çekimler yapılacaksa sürekli lens değiştirmeniz yorucu ve sıkıcı olabilir.
DSLR makine alıp sadece otomatik mod kullanacaksanız, bu makinenin hakkını veremezsiniz. Manuel kullanım modlarını İso, diyafram enstantane ışık vs.. fotoğrafın olmazsa olmazı bir sürü bilgiyle haşır neşir olup bu bilgileri doğru kullanmayı öğrenmek için zaman yaratmanız gerekir. Söz konusu kavram ve ayarlar için linkteki yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu dezavantajlarına rağmen neden DSLR tercih etmeliyiz sorusuna, teknik detaylara çok girmeden kısaca cevap verelim.
*Sensör,
Analog makinelerde kullanılan 24*36 mm film boyutu sensör, full frame olarak adlandırılır. Full frame  DSLR’ler hariç, DSLR makinelerin sensörleri bu orandan ufaktır. Kompakt makinelerde ise sensör iyice küçülür.
Sensör ufaldıkça görüntü kalitesi azalır, noise artar, fokal çarpan devreye girer.
Sensör büyüdükçe, az ışıklı ortamlarda yüksek iso kullanmak zorunda kaldığınızda fotoğraftaki kalite kaybı daha az olur. Yüksek dinamik aralık, daha iyi alan derinliği sağlar. Yüksek çözünülürlükte fotoğraflar elde edebilmenize imkan verir.
Bu mantıkla en yüksek görüntü kalitesi ve derinliğine Full Frame DSLR makinelerle ,en düşük kalite ve derinliğede kompakt makinelerle ulaşabilirsiniz diyebiliriz.

 

*İşlem Hızı
Artık DSLR makinelerde çift işlemciler kullanılmaya başlandı. DSLR makinelerde kullanılan işlemciler kompakt makinelere göre daha hızlıdır. Makinenin kapalı konumdan açık konuma getirilip fotoğraf çekmesi milisaniyeler ile ifade edilebilir. Bu özellik anı yakalamada ve hareketli cisimlerin çekilmesinde büyük önem taşır. 


*Değiştirebilir Lens


DSLR makinelerin en önemli özelliklerinden biri lens değiştirebilmenizdir. Spor, portre, makro, vahşi doğa, manzara gezi fotoğrafları gibi örneğini çoğaltabileceğimiz alanlarda fotoğraf çekmek için çeşitli  lensler mevcuttur.

*Vizör

Fotoğraf makinelerinde konuyu kadrajlamaya yarayan kısımdır.  Dijital makinelerde birkaç tip vizör bulunur. TTL optik vizör, elektronik vizör ve normal vizör.
Normal ve elektronik vizörlerde,  az ışıklı ortamlarda ekran karıncalanması, yüksek ışıkta patlama, paralax hatası, görüntünün yavaşlaması gibi sıkıntılar oluşabilir.
Optik vizörde, doğrudan doğruya objektıiften gelen ışık yansıtılarak işlenir. Doğrudan dolaysız daha kaliteli görüntü sağlar. En iyi vizör tipi budur  SRL-DSLR makinalarda bulunur.
Maliyeti düşürme adına kompakt makinalarda genellikle optik vizör kullanmazlar.
Hangi model marka DSLR?
Nikon, Canon, Pentax, Sony, Olympus gibi birçok DSLR markası var.  Fakat Türkiye geneline bakınca Canon ve Nikon kullanıcılarının yaygın olması nedeniyle, ürüne ulaşılabilirlik, lens çeşitliliği ve fiyat uygunluğu, ikinci el piyasasının geniş olması gibi avantajlar sağlamaktadır.
Başlangıç ve orta seviye için Canon’da,  Canon 1100D, Canon 600D, Canon 650D, Canon 60D modellerini, Nikon’da ise Nikon D7000, Nikon D90, Nikon D5100, Nikon D5200, Nikon D3100, Nikon 3200 modellerini inceleyebilirsiniz.