Pin Up Casino Giriş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radyatör Peteği Seçimi ve Peteğin Konumlandırılması

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radyatör Peteklerine Genel Bakış : Piyasada genel olarak üç tip petek vardır. Bunlar döküm petekler ,panel petekler ve boru peteklerdir. Şimdi kısaca bu petek türlerine bakalım.

Boru Petekler : Boru petekler çelik boruların bir serpantin oluşturacak şekilde birleştirilmenden oluşur. Genellikle banyo ve tuvaletlerde kullanılır. Yüksek ısı vermemesine rağmen banyo ve tuvaletlerde tercih edilmesinin sebebi az yer kaplaması ,duvarın üst kısımlarında estetik bir şekilde asılabilmesi ve en önemlisi rutubet nem ve tozdan ötürü kirlenmemesi ,temizliğinin çok kolay olmasıdır. Son derece hijjenik petek türleridir. Banyolarda havlu vs. ısıtmak -kurutmak içinde kullanılmaktadır. (üstten 2. resimde bir boru petek görmektesiniz). Diğer petek türleri banyo gibi nemli yerlerde bakteri üretebilmekte ,kokuya neden olabilmektedir. Temizlikleride zordur. Boru Petekler piyasada havlupan ismi ilede satılmaktadır.

 

Panel Petekler : Üstten 1. resimde görülen petek bir panel radyatördür. Panel Radyatörler ince ,zarif ve estetiktir. Korozyona küfe pasa son derece dayanıklıdırlar. Panel radyatörler hızlı ısınan ancak bir o denli hızlı soğuyan peteklerdir. Yani herhangi bir nedenle kombiniz-kazanınız durduğunda kısa sürede soğuyacaktır. Çalışmaya başladığı zamanda bir o kadar kısa sürede ısınacaktır. Bu durum bir işyeri için avantajken konutlar için dezavantaj olabilmektedir. Panel petekler oldukça geniş bir yelpazede envai çeşit ölçülerde üretilebilmektedir. Petek yükseklik ,uzunluk ve tip belirtilerek seçilir. Petek tipleri P ve K harflerinden oluşan bir kombinasyonla ifade edilir. Burada P panel (peteğin dış yüzeyi),K ise panelin içerisindeki kanatçıklar -su oluklarıdır. Soldaki resimlerde örnek olarak PKP ve PKKP tipi petekler gösterilmiştir. PKP tipi bir petek şekildende anlaşılacağı gibi Panel ,su Kanalı ve Panel den oluşurken ,PKKP tipi bir petek Panel Kanal Kanal Panel den oluşur. Kanal sayısı arttıkça radyatörün ısıl yüküde bir o kadar artar. Yani daha ytüksek ısılar taşıyabilir. Sadece panelden oluşan incecik P Tipinden ,Pk Tipine ,PKKPKP tipine kadar geniş ürün yelpazesine sahiptirler. Doğal olarak panel ve kanal sayıları arttıkça peteğin kalınlığıda artmaktadır.

 

Döküm Petekler : Döküm peteklerin pek estetik olduğu söylenemez. Geniş yer kaplarlar ancak bir özellikleri vardırki tercih sebebi olmasını sağlayabilir. Döküm petekler geç ısınmasına karşın geç soğurlar. Isıyı uzun süre muhafaza edebilirler. Kazanınız ,kombiniz söndükten 1 saat sonra bile döküm peteği ılık bulmak mümkündür. Bu nedenle döküm peteğin kullanıldığı evlerde ani soğuma yada ısınmalara rastlanmaz. Temizlikleri zordur.

 

Peteklerin Yapı İçerisinde Yerleştirilmesi : Peteklerinizi cam — pencere altlarına yerleştirmeniz çok önemlidir. Evinize soğuk en fazla pencere- camlardan gelir. Pencere dibine petek yerleştirdiğinizde petek havayı ısıtarak genleşmesini ve evinizin tavanına doğru yükselen bir sıcak hava akımı oluşmasını sağlar. İşte bu sıcak hava perdesi soğuk pencereniz ile sıcak oturma alanınız arasında bir barikat görevi görür. Pencerelerinizin tamamının altını boydan boya petekle çevirmeniz size büyük konfor ve ekonomi sağlayacaktır. Panel radyatörünüzün yukarıda bahsettiğimiz tiplerinden uygun olanını seçerek aynı ısıyı daha geniş bir uzunlukta yada daha kısa bir petek uzunluğundan almanız mümkündür. Peteğinizin uzunluğu uzar yada kısalırken TİPine bağlı olarak kalınlığı ve ısı yükü artacak yada azalacaktır. Örneğin aynı yükseklikteki ,4 metre uzunluğunda P tipi bir peteğin verdiği ısıyı yaklaşık 1 metrelik PKKP tipi bir panel verebilmektedir. Peteğin ısı yükü ne kadar yüksek olursa o kadar iyi diye düşünmeyin. Önemli olan ideal -ekonomik ebatı -ısıl yükü bulabilmektir.

 

Peteklerde sürekli olarak bir hava akışı söz konusudur. Bu hava akışı aşağıdan yukarı yöndedir. Yani odanızda soğuk ve haliyle yoğunlaşmış hava tabanda olacaktır. Petek bu havayı kanallarında ısıttığında ısınan hava genleşerek tavanınıza yani yukarıya doğru bir akım meydana getirecektir. Bu akım sayesinde odanız her yeri eşit derecede ısınacaktır. Hava akımı beraberinde tozuda getirir. Tozdan dolayı peteklerin üzerine gelen perdeler hemen kirlenir ,tavanda islenmeler meydana gelir. Ev hanımları bunu önlemek için genelde peteklerin üzerine mermer kestirmek gibi yöntemlere başvurur. Oysa peteğin üzerine konulacak nesneler -özellikle panel radyatörlerde hava kanallarını tıkadığından akışı kesecek ve odanızın sağlıklı ısınmasını önleyecektir. Döküm peteklerde bu durum nispeten az hissedilsede panel radyatörlerde peteğin üzerine konulacak cisimler peteğin verimini %50 yi aşan oranlara kadar kesebilir.

 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken hususta petek asla duvara bitişik monte edilmemelidir. Duvar ile arasında asgari 7-8 cm mesafe bulunmalıdır. Bu hem yukarıda bahsettiğimiz hava akışının sağlanması açısından hemde duvar ile ısının dışarı atılmaması açısından önemlidir.

Isı kaybı hesabı için tıklayın.

Petek zaruretten ötürü düz bir duvara sabitlenecekse kuzey duvarların -doğal olarak kuzey odaların daha serin olacağı aklınızda bulunsun. Petek yerleştirirken Kuzey duvarlara öncelik vermenizi öneririz.