BALKONDA SAKSIDA SEBZECİLİK
Sanıyorum çoğumuz için kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri ellerimizle koparıp taze taze tüketmek büyük bir hazdır. Şehir hayatında malesef bu imkanı pek bulamamaktayız. Apartman bahçeleri meyve sebze yetiştirmek için pek uygun ve sağlıklı değildir. Yağmur suları ile şehir havasının tüm kiri toprağa karıştığından dolayı pek sağlıklı değildir. Ancak özlemimizi balkonlarımızda ,saksılarımızda giderebiliriz. Bu yazımızda hangi sebzeleri yetiştirebileceğimizi ve püf noktalarını inceleyeceğiz.
Öncelikle sebzelerin sağlıklı ürün verebilmesi için çoğu şaşırtmaya ihtiyaç duyar. Küçük kaplarda yetiştirilen fidenin farklı bir toprağa dikilmesine şaşırtma denir. Yani sebzemizi önce bir küçük kapta yetiştireceğiz ,yada hazır fide satın alıp sonra saksıya dikeceğiz.
Toprağın Hazırlanması :
Kullanacağınız toprak kesinlikle çiçek toprağı olmamalı. Bunun yerine 1/3 dere kumu ,1/3 mümkünse kırmızı orman toprağı yada yeşil killi toprak ,1/3 yanmış koyun gübresi ile oluşturacağımız karışımı kullanmalıyız. Bir miktar çiçek toprağı olarak bilinen torf dediğimiz malzemelerde kullanılabilir.
Saksı Seçimi :
Sebzeler için mümkün olduğu kadar büyük saksı seçmeliyiz. Saksılık ismi altında satılan çeşitli türler seçilecekse saksıyı küçük tutabilirsiniz. Seçeceğimiz saksı dibinden fazla suyu rahatlıkla verebilmelidir. Saksının şekli çokta önemli değildir ancak kare saksılar seçerseniz balkonunuzda alandan tasarruf sağlamış olursunuz.
Işık İhtiyacı :
Sebze türlerinden kış sebzeleri ve fasülye hariç çoğu güneşi sever. Özellikle domatezler güneş ihtiyacı yüksek bitkilerdir. Balkonunuz fazla güneş almıyorsa fasülye ,maydonoz ,lahana ,marul ,soğan ,tere gibi fazla güneş istemeyen türler seçin. Balkonunuz direk güneş alıyorsa ,özellikle öğlen güneşi saksıyı aşırı ısıtarak sebzenizin köklerini kavurabilir. Saksı ısıyı depolayarak fırın vazifesi görebilir. Bunu önlemek için saksıyı gölgelendirin. Saksının direkt ışık almasını önleyin.
Şekillendirme ve Budama :
Sırık domatez ,salatalık gibi sarılma ihtiyacı duyacak sebzelerin geliştiğindeki durumu göz önünde bulundurarak yer seçin. Balkon demirleriniz yada saksıya çakacağınız cıtalar işinizi görebilir. Pekçok kişi daha fazla büyümesi için sebzeyi dalında bekletir. Bu büyük hatadır ,özellikle salatalık ,acur ,kabak gibi türler sebzesi yolundukça daha fazla ürün vermeye başlar. Bu nedenle sebzeyi dalında fazla bekletmeyin. Tere ,soğan ,maydonoz gibi yeşilliklerin tohuma durmasına izin vermeyin.
Sulama :
Parmağınızı yarım santim toprağa batırdığınızda nemli ise su vermeyin. Ne zamanki toprak yüzeyinin yarım santim altıda kurumuş ,sulayabilirsiniz. Özellikle çiçeklenme döneminde yapılan fazla sulama sebzenizin çiçeklerini dökmesine neden olur.
Gübreleme :
Sebzenizde kullanacağınız gübreyi işlenmiş olarak sofranızda göreceğiniz için yanmış hayvan gübresi dışında gübre tavsiye etmiyoruz. Belki çiçeklenme döneminde bir miktar azot gübresi düşünülebilir. Ancak toprağınızı hazırlarken yukarıda anlattığımız tarife uduysanız pek gübreyede ihtiyacınız kalmayacaktır. Sebzelerinize organik bir madde olan humuk asit uygulayabilirsiniz. Verimi ve gelişim hızını artıracaktır. Sitemizde humik asitle ilgili detaylı bilgiler mevcuttur.
Afiyet olsun :)..........
|