https://карандаши-клуб.рф детские развивающие центры. pinup-tr.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEMEL TESİSAT MALZEMELERİ

Tesisatlarda kullanılan borular ve boru ek parçaları temelde iki tiptir. Bunlar metal ve plastik malzemelerdir.

Metal malzemeler numaralandırılırken inç-inch (") İngiliz birim sistemi kullanılır. 1/4",1/2",1",1 1/4",1 1/2" gibi... 1 inch 25,4 mm , 2,54 cm dir.

Plastik malzemelerde durum biraz daha karışıktır. Plastik borular ve ek malzemeleri isimlendirilirken iki değer belirtmek gerekir. Birincisi PN yani basınç sınıfı ,ikincisi DN yani çap değeridir. Basınç sınıfı borunun dayanıklılığını ,en fazla kaç ATÜ basınçta güvenli çalışacağını belirtir. DN ise mm cinsinden malzeme çapını bildirir. Şehir şebekeleri 10 Atü iken (10 Atü suyu 100 yükseğe çıkarabilecek bir basınçtır) ,apartmanlarda 5 Atü (suyu 50 m yükseğe basabilir) basınç kullanılır.

PN10DN63 denildiği zaman bundan çapı 63 mm olan ,10 ATÜ basınca dayanıklı plastik boru anlarız.

Plastik borular 10,15,20,25,32,40,50,63,90.... mm şeklinde standart çaplarda üretilir. Basınç sınıfı ise boruyu kullanacağınız yer ve boru tipine göre değişir. Aşağıda ayrıntısına değineceğiz.

Plastik borulardan temiz su boruları için en uygun tür PE100 borulardır. Bahçe sulama ve toprak altı için PP100 borular uygun olacaktır. PPRC borularda keza sıcak ve soğuk su tesisatları için önerebileceğimiz borulardır.

MANŞON : Manşonlar boruları birleştirmekte kullanılan ,içi dişli malzemelerdir. Plastik ,galvanizli ve çelik tipleri vardır. Burunuz hangi tiptense o tipte manşon kullanınız.
NİPEL : Nipeller manşonlarla birlikte kullanılır. Boruları birleştirmede işe yararlar. Galvanizli ,plastik yada çelik olabilirler. İki tarafı dişli yada tek tarafı dişli olabilir. Resimde gördüğünüz nipel galvanizli ,çift taraflı ve altı köşedir. Altı köşesi nipeli anahtarla tutmak için iyidir. Ancak köşesi olmayan silindirik nipellerde vardır.
DİRSEK : Dirsekler borulara köşe döndürmede yada istikamet değiştirmede kullanılır. 45 derece ve 90 derece olanları vardır.
TEE : Tee parçalar bir borudan iki çıkış almak için kullanılır. Malzeme istenirken herbir girişin ölçüsünü vermek gerekir. Mesela malzeme demirse 3/4"-3/4"-1 1/4" dediğiniz zaman iki giriş 3/4 inch ,diğer giriş /çıkış 1 1/4 inch olacaktır. Keza plastik malzemelerde 40-40-63 derseniz iki giriş 40 lık ,diğeri 60 mm lik olacaktır. Resimdeki demir glvanizli Tee parçasından boru çekmek için nipel ve manşonada ihtiyacınız olacaktır. Plastik malzemelerde birleştirme daha kolaydır. Buradan bakabilirsiniz.
RAKOR : Rakorlar Tee,manşon vb. dişi çıkışı olan hatlardan boru çekerken kullanılır.Nipel ile aynı vazifeyi görsede farkı Rakorun somunu -altı köşe manşonu sökülerek borunun ayrılmasını sağlamasıdır. Girişlerin erkek yada dişi olan tipleri vardır. Resimdeki iki girişte erkektir. Üst resimdeki Tee parçalarda dişidir.
KÖR TAPA : Kör tapalar boruları sonlandırmada kullanılır. Resimdeki kör tapa erkektir ve bir dişi manşona monte edilerek boru sonlandırılır.
KRUVA (ISTAVROZ) : Istavrozlar kullanılarak bir girişten 3 çıkış alınır.
REDİKSİYON : Redüksiyonlar boru çapını değiştirmede kullanılır. Örneğin 2"-1 1/4" redüksiyon dediğinizde 2" boru ile 1 1/4" boruyu birleştirebilirsiniz. Giriş 2" iken çıkış 1 1/4" e düşer.
HORTUM RAKORU : Plastik hortumlar için çıkış almada kullanılır.
KAMLOK : Kamloklar özellikle büyük çaplı hortumları sökmek ve takmakta kullanılan pratik bir ara elemanıdır.
KÜRESEL VANA : Küresel vanalar sızdırmazlık kabiliyeti yüksek vanalardır. Kullanımı pratiktir.
PÜŞVİTLER : Püşvitlerle ilgili ayrıntılı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
S BAĞLANTI ELEMANI : Genelde PVC borularda kullanılır. Boru yönünü 2 yönde değiştirir. Bunun dışında kanalizasyon giderlerinde koku önlemek içinde kullanılır. Ayrıca borulerı biri birinin üzerinden atlatmak için V bağlantı elemanlarıda vardır.
KOLLEKTÖR : Ana hattan gelen suyu 3 den çok çıkışa yönlendirir / böler. Genelde kalorifer tesisatında kullanılır.
  Kolay Gelsin
  evdeteknik.com