Pin Up Casino Giriş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEMİNDEN ISITMA

Zeminden ısıtmanın mantığı oldukça basittir. Normalde peteklar arasından geçerek evinizi ısıtan sıcak su ,zeminden ısıtmada borularla zemin döşemesinin altından geçer ve zemininizi ısıtarak evinizin ısınmasını sağlar. Her sistemde olduğu gibi zeminden ısıtmanında artı ve eksileride vardır.

En büyük avantajları şunlardır ;

  • Petek bulundurmaz ve gerek kullanım gerek estetik üstünlük sağlar.
  • Ayaklar öncelikli ısındığı için daha az enerji ile daha fazla sıcaklık hissi verir.
  • Enerji kaybı minimumdur. Petekli sisteme göre yakıt tasarrufu sağlar.
  • Kombi kapandığında ev hemen soğumaz.
  • Ev içerisinde ısı farkları oluşmaz. Tüm zemin radyatör gibidir.
  • Uzun ömürlüdürler ve havayı kurutmazlar.
  • Tesisat aynı zamanda ses yalıtımıda yapar.

Zeminden Isıtmanın Dezavantajları :

  • Ayaklarda mantara neden olabilir.
  • Isınan havanın yükselmesinden ötürü tozların havada kalma süresi uzar (Bu toz kaldırır demek değildir-kalkan tozun havada kaldı süre uzar). Bu nedenle astım hastaları için önerilmez.
  • İlk yatırım maliyeti yüksektir. İnşaat bittikten sonra dözenecekse zemin kaplamalarının sökülmesi ,kapı eşiklerinin düzenlenmesi gerekir.
  • Arızası halinde maliyet ve masrafı çok olur.
  • İlk ısıtma zaman alır. Mahali hemen ısıtamazsınız. Bu nedenle yerden ısıtmada kombi hiç kapatılmaz. Minimum seviyede kış boyu açık kalır.
  • Zemin için yerden ısıtmaya uygun döşeme seçmelisiniz.

Zeminden Isıtma Tesisatı Nasıl Döşenir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Zemine borular döşenirken kuzey duvar dibine ve pencere diplerine daha kısa aralıklarla yani daha sık boru döşenmelidir.
  • Tesisat borularının altına mutlaka ısı yalıtım malzemesi serilmelidir. Bu malzeme aynı zamanda ses yalıtımıda yapar.
  • Isıtma boruları suyun debisi ve ısı farkından hareket etmemesi için yalıtım malzemesine sabitlenmelidir.
  • Kombiniz 45 Derecede çalışmaya uygun olmalıdır. Zeminden ısıtmada kazan çıkış sıcaklığı 55 dereceyi geçmemelidir.
  • Seçeceğiniz boruların ve birleştirme elemanlarının kalitesine dikkat edin. Yerden ısıtma borulardaki bir arıza nedeniyle çok yüksek onarım bedellerine neden olabilir. Kaliteden ve iyi işçilikten taviz vermeyin.

Zemin ısıtma tesisatı altına borularıda tutan yalıtım panelleri seçilebilir. Bu paneller hem boruları korur hem verimi artırır. Uzun ömürlüdürler.

NOT : Zeminden ısıtma sıcak su ve tesisatı yerine elektrik ve elektrik kabloları ilede yapılabilir. Kablolu sistemde resistans görevi gören elektrik kabloları zemin şapı içine gömülür. Yada kablo üzerine şap atılır. Bu sistem daha çok bekçi klübeleri gibi küçük klübe yada mekanların ısıtması için uygundur. Konutlarda elektrik maliyeti çok yüksek olur.

Zeminden ısıtmada sıcak su boruları belli bir mesafeden sonra ısısını zemine vererek soğur. Bu nedenle borular belli bir mesafeyi geçtikten sonra geri dönmelidir. Yani kombiden pek çok boru giriş ve çıkışı olacaktır. Kombinizdeki tek su girişi ve tek su çıkışına karşın bu kadar çok boruya sıcak su vermek ve soğuk su almak için kollektörler kullanılır. Seçilen kollektörün uygun sayıda çıkışı olmalıdır.

Zeminde dönen borular kırılma ve tıkanmalara karşı en az 20 cm çapla dönmelidir. Ayrıca boruların döşenmesinde temel 2 tipten birisi uygulanır. Döşeme tipi seçiminde kritik olan özellikle kuzey pencere ve duvarlardır. Sıcak su ilk pencere diplerine gitmelidir.

Zeminden ısıtmada kaç metre boru kullanacağınız ,boruları kaçar metre keseceğiniz ,kollektörünüzde kaç ağız olacağı bir mühendislik hesap işidir. Aşağıdaki exell tablosu ve dökümanlar bu hesapları yapmada işinize yarayabilir.

1. Excel Tablosu

2. Excel Tablosu

Eğer konuya hepten yabancı iseniz Makina Mühendisleri Odasının BURADAKİ dökümanında hesapların nasıl yapılacağı anlatılmakta. Evinizin ve odalarınızın ısı ihtiyacını nasıl hesaplayacağınızı ise BURADAKİ yazımızda daha önce anlatmıştık. Ancak pratik bir bilgi olarak 1 metre yerden ısıtma borusundan 20Kcal/h enerji elde edilir ve içerisinde 0,08 lt su vardır.

Çok kaba bir şekilde özetleyecek olursak zeminden ısıtmada tabana ısı yalıtım paneli döşenir. Bu panellerin geneli strafordur. Panelin üzerine ısıtma boruları döşenir ve kombiden çıkan kollektöre bağlanır. Daha sonra zemin uygun döşeme ile kaplanır.

Zeminden Isıtmada Döşeme Seçimi : Esasen zeminden ısıtma için farklı bir döşeme gerekmez. Fayans ,Pvc ,taş yada parke döşemesi yapabilirsiniz. Burada önemli olan seçeceğiniz döşemeye önceden karar vermiş ve proje hesaplarını o malzemeye göre yaptırmış olmanızdır. Zira her malzemenin kendine has ısı iletim katsayıları vardır. Seçeceğiniz malzemeye göre yerden ısıtma boru boyları yada çapları değişecektir. Yada imal yöntemi etkilenecektir. Mesela zemine seramik yada taş döşeyecekseniz boruların üzerine şap atmak gerekecektir.

Kolay Gelsin.