Онлайн курс доллара на сегодня, котировки, история и факты. Pin Up Casino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOHUMDAN FİDAN YETİŞTİRMEK

Bir doğa tutkunumusunuz?

Doğada olmaktan büyük zevkmi alıyorsunuz?

Şimdi doğaya bize sunduklarının karşılığını verme vakti. Nasılmı?

Bir ağaç tohumunu alacağız ,anlatacağımız işlemlerden geçirerek bir tüpe dikeceğiz ve büyük bir sabır ve zevkle onun bir fidan ,sonra bir ağaç olmasını bekleyeceğiz. Evimizde çiçek yetiştirdiğimiz ortamlarda bir ağaç yetiştirerek onu apartmanımızın bahçesine ,şehir dışında uygun bir yol -çeşme kenarına ,bir cami bahçesine ,bir parka dikebiliriz. İnanın bizler öldükten sonra bile o fidan ,o ağaç adımızı yaşatacaktır. Bilirsiniz ağaçlar bizlerden çok daha fazla yaşarlar. Bu şekilde doğaya büyük bir hizet vermiş olacağız. İnanın o fidanlar elinizde büyüyünce insanın sanki evladı gibi oluyor. Doğal bir antidepresan diyebiliriz.

"Karşı tepeden kıyametin koptuğunu görsen bile elindeki fidanı dik -Hz. Muhammet"

Şimdi gelelim bu işi nasıl yapacağımıza ve dikkat etmemiz gereken hususlara. İlk ihtiyacımız olan şey tohum. Tohum seçerken çok dikkat etmemiz gerekli. Zira o tohum büyüdüğünde hangi ağaca aitse o ağaçtan olacak. Bu nedenle tohum seçerken yaşadığınız bölgenin iklimine uygun ağaçların tohumundan seçin. Yaşadığınız bölgede kendi kendine yayılabilen ,doğada destek olmadan hayatta kalabilen türler seçmelidir. Örneğin Ege sahil şeridi için fıstık çamı,kızıl çam,sedir, yükseklerde kara çam ,kızıl çam,sarı çam, bazı meşe türleri, Akdeniz için sedir ,akasya,meşe ,kızıl çam,iç anadoluda meşe, kara çam, akasya,arizona servisi seçebilirsiniz. Bolu gibi yüksek ve suyu bol bölgelerde göknarlar uygun bir seçim olacaktır. Sitemizin yaprak döken ağaç türlerini tanıttığımız sayfalarımızı yada çam türlerini tanıttığımız sayfamızı inceleyebilirsiniz. Seçeceğiniz ağaca önceden karar verin ,gerekli bilgileri (su isteği ,toprak isteği, ışık isteği ,rakım isteği vs.) toplayın. Dikeceğiniz bölgeye en uygun ağacı bulduğunuzda onun tohumlarını toplayın. 2. Resimde çeşitli tohumlar görülektedir. Tohumları ilk bahar yada sonbaharda toplamalısınız.İlkbaharda toplarsanız soğuklama ihtiyacının karşılandığından emin olursunuz (bazı tohumlar belirli bir soğuğu görmeden çimlenmez,buna soğuklama ihtiyacı denir) .Çam türlerinin tohumu kozalaklarının içindedir. Kozalağı kurutup pul pul ayrılması ile tohumlar yavaş yavaş düşmeye başlarlar. Yani çam yetiştirecekseniz kozalak toplamanız gerekli.

İstediğimiz ağaç türüne karar verdik ,tohumlarını topladık. Şimdi yapmamız gereken o tohumları bir gün suyun içerisinde bekletmek. Bu sayede tohum su ile şişer ve ektiğinizde kısa sürede filizlenir.

İkinci ihtiyaç duyacağımız şey bir saksı yada tüp. Fidanı bu tüpte yetiştireceğiz. Tüpün derinliğinin en az 18 cm olmasına dikkat edin. Bu sayede kökleri yeterince gelişebilir.Derin kaplarda yetiştirilen fidanlar kökleri daha derine gittiği için suya daha az ihtiyaç duyacak ve doğa şartlarına daha sağlıklı dayanabilecektir. Bu nedenle olabildiğine derin bir kap seçin. (Birinci resimdeki gibi)

Üçüncü olarak toprağı seçeceğiz. Fidanın toprağı çok sert yada çok yumuşak olmamalıdır. Cok sert ve geçirimsiz toprak kök gelişimini engeller. Kesinlikle TORF kullanmayın. Torflar su tutan ve yumuşak malzemelerdir. Bu nedenle torfta yetişen ağaç hızlı ve güzel gelişir ancak araziye diktiğinizde adapte olamaz. Torf ağacı saçak köke teşvik eder. Oysa saçak kök kurğa ,sıcağa yada soğuğa dayanıksızdır. Ağacımız kazık kök geliştirsin isterizki dayanıklı olsun. Piyasa çiçek toprağı "-torf değil dikkat" ismi ile satılan topraklar uygun bir seçimdir. Para vermek istemezseniz 1/3 oranında mümkün mertebe kırmızı toprak yada killi toprak ,1/3 oranında dere kumu ,1/3 oranındada yanmış hayvan gübresi karıştırarak ideal bir karışım oluşturabilirsiniz. Kum kök gelişimi için çok önemlidir. Hayvan gübresi besin ve organik madde olarak önemlidir. Kırmızı topraklar yada killi topraklarda besince zengindir.

Toprak karışımını hazırladık ,şimdi sıra suda şişirdiğimiz tohumları (tohumlardan sua batanları seçin ,suda batan tohum çoğu tür için daha sağlıklıdır) ekmeye geldi. Tohumu asla derin ekmeyin. En fazla tohum yüksekliğinin iki katı derinde ekin. Daha derinde tohumdan çıkan filiz toprağın baskısını aşamayıp ölebilir. Tohumu toprak dolu kabın üzerine koyup üzerine hafifçe toprak atabilirsiniz.

Artık sona yaklaştık ,iş sulamaya geldi. Sularken asla suyu birden boşaltmayın. Böyle yaparsanız su tohumu yerinden oynatır. Suyu nazikçe azar azar verin. Saksıyı yada tüpü güneş gören bir yere koyun.

Artık sabırla tohumun filizleneceği günü bekleyeceğiz. Saksıyı en fazla güneş alacak yere yerleştirin. Unutmayın çiçek yetiştirmiyorsunuz ,o bir ağaç ve ışığa çok ihtiyacı var. Keza asla ve asla fidanlarınızı fazla sulamayın. Fazla su özellikle çam türlerinin hiç sevmediği bir husustur. Kökleri çürür. Parmağınızı toprağın yarım santim- bir santim altına batırın ,eğer nemli ise su vermeyin. Kuru ise sulayın. Tabi bu filizlendikten sonraki iş. Filizlenene kadar tohum saksınızı sürekli azar azar sulayın. Toprak yüzeyi hep nemli kalsın. Filizlenip büyümeye başlayınca sulamayıda azaltın.

Fidanınız iki yıl misafiriniz olacak. Birinci yılında çok güçsüz olur ,üçüncü yılı ise ağacın köklerini sıkar. Dikim için en ideal yaş iki yaşıdır. Tabi saksıyı büyüterek daha doğrusu derinleştirerek fidanı 3 ,4,5 Yaşına kadar misafir edebiliriz. Ancak iki yaşından sonra her yıl kap değiştirmek şartıyla. En alta gördüğünüz fidan 1 yaşında bir kızıl çam.

Kolay gelsin. Bu işe girişeceklerden şahsım adına Allah razı olsun.