casino Pin Up giriş. Рольставни от производителя - заказать рольставни у производителя rolltech26.ru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARAZİYE MEŞE PALAMUDU BADEM ..vs EKİMİ ve DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Bir doğa sever iseniz yaşadığınız çevrenin yeşillenmesi, yeşillenmeye müteakip hayvan popilasyonunun artması mutlaka sizi cezbedecektir. Ağaçlandırma bu hususte kilit öneme sahiptir. Çevremizin ,köyümüzün ,köyümüze giden yolun yemyeşil ağaçlar içinde olmasını hepimiz isteriz. Biz bu işi beceremeyiz diye düşünmeyin ,her insanın yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. En basitinden bir yere gömeceğiniz beş on meşe den birisi yıllar sonra koca ağaç olur çıkar.

Bir boş zaman hobisi olarak 1-2 kg kabuklu kavrulmamış badem ,toplanacak 1-2 kg meşe palamudu ,bir sırt çantası ,2 lt su ,biraz atıştırmalık ve bir çapa ile binlerce tohumu bir gün içerisinde araziye ekebilirsiniz. Yılda bir gün ayırmak suretiyle on içinde kendi ormanınız oluşabilir. Bu bir hayal değildir. evdeteknik.com yazarı olarak her yıl bu işi yapmaktayız. Bu sayede hem gelecek nesillere biraz daha fazla yeşillik ,kuşlara hayvanlara yiyecek, oksijen bırakmış oluruz. Ülkemiz topraklarının erozyonla kaybolmasını önlemekte ve çölleşmeye dur demekte bir fidanlık dahi olsa katkımız olur. Bu zevkli spor ve hobinin yaratan katındaki değerini siz düşünün.

İşe Nereden Başlamak Lazım :

Önce ekim yapacağınız yerin iklimini ve rakımını öğrenin. Bu iklimde doğal olarak yetişen ve en önemlisi üreyebilen türleri tespit edin. Meşe ,badem ve ceviz ülkemizin tamamına yakını için uygun türlerdir.

Ekim yapacağınız yörenin toprak özelliklerini tespit edin. Örneğin bölge kayalık ve kistli bir yapıdaysa bademe ağırlık verin. Taban suyu olabilecek bir yerde meşeye yönelin. Keza derin topraklı yerlerdede ceviz ve meşeye yönelin. Arazide muhtemelen tüm bu toprak türlerini göreceksinizdir. Bu nedenle yanınıza bir kilo badem ,bir kilo ceviz ve bir kaç kilo meşe palamudu alın.

Ekim için en uygun mevsim sonbahardır. Badem ve cevizler kışın belli bir süre soğuk görmezse çimlenmez. Bu nedenle ya tohumları kışın 3 derecenin altında saklayın yada en iyisi sonbaharda ekinki kışı dışarda geçirerek soğuklama ihtiyacı karşılansın.

Tohumlara Uygulanacak Ön İşlemler:

Ceviz ve bademler kalın kabuklarından dolayı çimlenmekte güçlük çeker. Ekeceğiniz tohumları önce iyice kurutmalı ,ekimden bir gün öncede suya basıp bir gün boyu şişirmelisiniz. Bu şekilde çimlenme oranı oldukça artacaktır. Suyun içerisine humikasit eklerseniz çimlenme oranına etkisi büyük olur.

Meşe palamutlarınıda suya basın ve suda yüzen palamutları atın. Yüzen palamutların çimlenme oranı çok düşüktür. Kalan palamutları bir gün suda bekletip süzün ve çantanıza poşetleyin. Unutmayın meşe palamutları fazla bekletilmeye gelmez. Dalından kopmasına müteakip bir iki ay içerisinde dikilmelidirler.

Bilindiği gibi kargalar ,köstebekler ,fareler cevizide ,bademide palamududa çok sever. Onlardan tohumlarınızı korumak için tohumlar ıslama aşamasındayken suyun içerisine bir çay bardağı yada yarım çay bardağı mazot dökerseniz bu mazot kokusu tüm zararlıları uzak tutacaktır.

Ekimde Dikkat Edilecek Hususlar :

Genel bir kural olarak tüm tohum ekimlerinde tohum yüksekliğinin 3 — 4 katı derine ekim yapılır. Palamut ve ceviz için 4-5 cm ,badem için 3-4 cm derinlik idealdir. Tohumları ikişer ikişer ekerseniz daha iyi olur. Birisi çıkmazsa diğeri çıkar. Meşeler yan ,bademler ise bıçak gibi keskin tarafı aşağı bakacak şekilde ekerseniz daha rahat çimlenirler.

Bir diğer önemli hususta ekim yapacağınız coğrafyanın yönleridir. Bilindiği gibi güney cephe çok güneş alırken kuzey az güneş alır. Yani güney cephelere kuraklığa dayanımı daha yüksek olan bademleri ve varsa bodur meşeleri ,kuzey yamaçlarada palamutları ,cevizleri ,at kestanelerini ekerseniz daha başarılı olursunuz. At kestanelerini güneşten korunabileceği çukur yerlere ekin. Bademleri kayalık bölgelerde tercih edin. Yön tayini için yazımızı okuyun.

Bir tepe ve dibinde tarlalar görürseniz tercihiniz meşe palamudundan yana olsun. Ne alaka diyebilirsiniz. Şöyleki meşe ağaçları yaprakları ve palamutları ile toprağı zenginleştirir. Meşe palamut ve yaprakları bitkilerde köklenmeyi teşvik edici enzim ve hormonlar taşır. Bu nedenle çoğu fidanlıkta fidan tüplerinin içine bir adet çürümüş meşe palamudu koyarlar. Bu nedenle sizin meşe ekeceğiniz tepenin dibindeki tarlanın verimi artacaktır. Bu verim artışı belki onlarca yıl alacak olabilir ama unutmayın bizler olmasakta onlarca yıl sonra yine buralarda yaşayan insanlar olacak.

Hayvancılığın yapıldığı ,hayvan otlatılan bölgelerden uzak durun.

Araziye Çıkarken :

Yanınıza fazla yiyecek alarak ağırlık etmeyin. Enerji verecek şekerli yiyecekler tercih edin. Su almayı unutmayın ,çalışırken çok susayacaksınız. Hafif ve kısa saplı bir çapa edinin. Küçük bir kazmada olabilir. Fazla kalın giyinmeyin ,çalışırken sizi terletir. Ter emici çamaşırlar tercih edin. Bilekli/boğazlı bir bot giyerseniz rahat edersiniz. Hem ayakkabınıza taş toprak dolmaz hemde ayağınızı burkulmaktan korur.

Kolay Gelsin.